Edo Gideonse van MTL

Edo Gideonse is brandweervrijwilliger op de Stromenweg (manschap, chauffeur en duikploegassistent) en als beroepsmedewerker werkzaam bij team MTL. “Op een verjaardag kan ik niet vertellen hoe C2000 in elkaar zit, het heeft allemaal te maken met radiocommunicatie, dat moet een bepaalde afwijking van je zijn denk ik.”

Jongensdroom

“Ik heb geen specifieke opleiding gevolgd voor deze werkzaamheden. Ik ben van school gekomen als installatiemonteur, eerst mechanische techniek gedaan, daarna installatietechniek, doorgegaan als 2e en 1e monteur, in de zware pijpfitterij gezeten, lassen e.d. Toen daar de klad in kwam heb ik een tijdje als taxichauffeur in Middelburg gewerkt, goede tijd gehad. Bij Thermphos heb ik de vakopleiding voor procesoperator gevolgd en uiteindelijk ben ik bij Kloosterboer terecht gekomen. Ik wilde altijd al brandweervrijwilliger worden, maar in die tijd waren er nog wachtlijsten en kwam je er moeilijk tussen als je niet van de jeugdbrandweer kwam.”

Toch is het op een gegeven moment gelukt. Edo werd brandweervrijwilliger, op de post Looierssingel (later Stromenweg). “Tijdens de korpsavond van 2006 kwam voor het eerst ter sprake of ik geen beroeps wilde worden. Ik ging de opleiding in voor brandweerduiker en volgde tegelijk de opleiding hoofd brandwacht. Zo kwam ik in 2007 in dienst bij de Stadsgewestelijk Brandweer Vlissingen-Middelburg.”

Techniek

Op de Stromenweg werkte Edo ruim tien jaar bij TLR: techniek, logistiek en repressie. Samen met Ronald van de Kreke en Wouter Rijkse ‘op de ademlucht’ en op de uitruk als beroepsbrandweerman. Als je bij de technische dienst zat, moest je met alle voertuigen die op de Stromenweg ‘in de stal’ staan, als chauffeur/voertuigbediener mee op uitruk: met de brandweerwagen, het waterongevallen-voertuig, de HV en het redvoertuig (de trapauto).

“Op de Stromenweg programmeerden Ronald en ik pagers. In 2009 gingen de Precom-pagers (pagers met terugmelding) in ontwikkeling, het systeem waarmee je binnen een minuut ziet of een post kan uitrukken. Onze regio deed mee aan de pilot, Frans en ik waren een beetje de kartrekker van het systeem. Operationeel een uitdagende klus, in het begin waren er wekelijks updates en bugs, niet te doen eigenlijk.” Inmiddels is Precom in Zeeland helemaal operationeel, iedere brandweerman en –vrouw beschikt over zo’n pager, op de kazernes hangen schermen en ook de meldkamer is geïmplementeerd. “Er kwam steeds meer werk aan communicatiemiddelen bij en uiteindelijk ben ik ‘verhuisd’ van Middelburg naar de kazerne in Borssele.”

Bordje vol

In 2013 had Edo een nare tijd. Hij woont naast de kazerne, en was er bij ieder incident bij. “Ik stond vooraan bij de hulpverlening. In een korte periode heb ik teveel gezien, teveel meegemaakt, ook privé. Het bordje raakte vol en er was geen tijd tussendoor om het te verwerken. Mensen in mijn omgeving hadden wel in de gaten dat het niet zo goed met me ging. We waren een hechte club destijds bij TLR, bij iedere inzet zaten we samen op de auto, zonder woorden wist je wat er van elkaar werd verwacht. Thuis hebben ze afgezien met me. Zelf had ik nog niet zo door dat het emmertje volliep, had mezelf veel werk op m’n hals gehaald en ben lange tijd doorgegaan, omdat ik dacht dat ik het wel aankon. Tot het na een inzet ineens echt niet meer ging.”

Hij was bijna een jaar ‘buiten dienst’. “Er volgde een intensief traject waar ik veel baat bij heb gehad. Door veel gesprekken en EMDR-therapie heb ik ervaringen een plek kunnen geven. En keuzes gemaakt. Met een aantal werkzaamheden, zoals duiken, ben ik gestopt, ook om er weer te kunnen zijn voor mijn gezin. Ik ben er trots op dat ik het puzzelstukje ben geweest dat soms mogelijk het verschil heeft kunnen maken bij incidenten. Vanuit mijn ervaring kan ik collega’s helpen. Als het moet, ben ik er en doe ik mijn ding. Ik ben niet bang. Maar als er nu een incident is waar ik niet bij hoef te wezen, ben ik er niet. Daar waarschuw ik mijn collega’s ook voor.”

C2000

Er kwam een nieuwe uitdaging op zijn pad. Samen met Frans de Smit is Edo sinds 2017 betrokken bij het beheer van C2000-apparatuur (het gesloten communicatienetwerk voor Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten). C2000 is een digitaal radiosysteem dat sinds 2004 wordt gebruikt door de hulpdiensten. Momenteel worden de circa 700 opstelpunten/zendmasten overal in het land voorzien van nieuwe apparatuur. De meldkamer zorgt voor aansturing van dit radiosysteem, waaraan weer veel andere systemen zijn gekoppeld, zoals GMS en CityGIS voor voertuigposities. “Wij voeren wijzigingen door in het huidige systeem en doen aanpassingen aan de radio’s in het netwerk. In 2020 wordt het nieuwe C2000-netwerk geactiveerd. In de ‘migratienacht’ steken monteurs in alle opstelpunten de stekkertjes over, en zitten wij klaar om te controleren of alle portofoons en mobilofoons werken in de nieuwe omgeving.”

“We zijn nu ook de database (met radiogegevens van randapparatuur) die overgaat naar het nieuwe C2000 aan het opschonen. Met de samenvoeging volgend jaar van de meldkamers van Middelburg en Tilburg in de nieuwe gemeenschappelijke meldkamer in Bergen op Zoom wordt het GMS vernieuwd. Zeeland en Midden- en West-Brabant hebben nu beiden een aparte radio template, deze moeten worden samengevoegd. We hebben dus veel contact met de collega’s in Midden- en West-Brabant en van onze teams Operationele Voorbereiding en Vakbekwaamheid om de puzzelstukjes aan elkaar te leggen, qua beleid, techniek en opleiding.
Een wens voor het werk in de toekomst is, dat we korte lijntjes blijven houden met de collega’s, om dingen zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen om zo te zorgen dat het operationele veld daarmee gediend is.”

Veiligheid van collega’s

“Ik werk mee aan de veiligheid van m’n collega’s. De middelen moeten goed werken, de mensen moeten er geen sores aan hebben. Dus mobilofoons, portofoons, pagers zijn allemaal een veiligheidsmiddel. Frans en ik doen de programmering van de pagers, functiewijzigingen gaan tegenwoordig automatisch door een koppeling van AG5 en Precom. Steeds meer mensen weten ons te vinden, voor een storing aan een pieper, of een blikkerige portofoon. Vragen over radiocommunicatiemiddelen: stel ze gerust. Het onmogelijke doen we direct, wonderen duren wat langer.”