Ronald van de Kreke van de afdeling ademlucht

Deze keer is het de beurt aan Ronald van de Kreke, medewerker op de afdeling ademlucht op de Stromenweg, Middelburg. “Veel mensen vinden het maar gewoon dat de spullen van de brandweer netjes op orde zijn. Men realiseert zich niet dat daar werkplaatsen achter staan die dat voor elkaar krijgen. Dat we hier bij de brandweer meer doen dan koffie drinken. Terwijl de contacten die je hebt tijdens een bakje koffie met de mannen boven van kantoor, wel heel belangrijk zijn. Dan hoor je ook eens waar zij mee bezig zijn.”

First in, first out

Wat we in de ademluchtwerkplaats binnenkrijgen zijn ademluchtflessen, -toestellen en –maskers, die gebruikt worden op Walcheren en Schouwen-Duiveland bij brand of bij duiken. Maar bijvoorbeeld ook uitrukpakken en redvesten. Gebruikte spullen worden opgehaald en hier afgeleverd door de collega’s van Logistiek, of komen binnen met het onderhoud van voertuigen. Als iets kapot is, dan komt het al eerder binnen. Flessen die we hier krijgen, vullen we bij, of we verversen de lucht: de oude eruit, nieuwe erin. Anders zou je ziek kunnen worden van de oude lucht die er nog inzat. Bijgevulde flessen gaan het rek in en worden uitgeleverd volgens het principe: first in, first out, om de doorstroming goed te houden.

Reservespullen

We hebben hier een voorraad reservespullen. Als er bijvoorbeeld een grote inzet is geweest, dan kunnen we alle vervuilde spullen van een auto ineens vervangen. Er ligt ook een aantal toestellen voor het MIRG-team, speciaal om te oefenen in het zwembad. In principe kan je met ieder toestel met fles in het water, maar je loopt kans dat er water in komt en dan kan hij na verloop van tijd kapot gaan. Daarom gebruiken we daarvoor oudere sets, die speciaal afgedopt zijn op plekken waar water door naar binnen kan komen. We onderhouden en reviseren hier ademluchtflessen, echter de keuring van de flessen gebeurt door een andere instantie, dat kunnen we niet zelf.

Wassen draaien

In de wasruimte komen alle vuile spullen binnen. Maskers worden uit elkaar gehaald en in waszakken in de wasmachine gedaan. Nadat ze zijn gewassen en ontsmet gaan ze de droogkast in. Zodra ze droog zijn worden ze weer in elkaar gezet, getest op de testkast, ingepakt, in kisten gedaan en gaan ze terug naar de gebruikers. Dit duurt alles bij elkaar een werkdag. Van het duikteam van de Stromenweg krijgen we hier alle pakken, maskers, duiktoestellen, flessen et cetera binnen. Voor het duikteam van Goes doen we  het onderhoud van de maskers en de automaten.

Schoon werken

Tegenwoordig zijn we bezig met schoon werken. Of eigenlijk zijn we nu pas echt goed aan het kijken hoe, naast de manschappen, ook wij dat kunnen doen. Enige tijd geleden hadden we in dat kader een ‘schoonwerkbijeenkomst’, samen met de collega’s van de ademluchtwerkplaatsen in Terneuzen en Borssele. Daar hebben we uitleg gekregen van een extern bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.

Ik ben eerlijk gezegd wel geschrokken van wat we hier binnenkrijgen, aan vervuilde spullen. Ik ga ervan uit dat naar aanleiding van deze bijeenkomst de nodige stappen worden gezet. Dat ook wij straks te maken krijgen met kleding of een uitrusting en met procedures die ons beter beschermen. Er is al veel veranderd de afgelopen jaren, maar er zal nog meer moeten gebeuren op dat gebied. Ik snap ook dat dat niet van het één op het andere moment gaat. Ik wil daar wel dicht opzitten, dat heeft toch te maken met mijn eigen veiligheid en gezondheid. Ik denk ook dat het binnen de hele organisatie, bij de gebruikers van de pakken nog goed tussen de oren moet komen dat er behoorlijke rommel zit op vervuilde pakken.

Afdeling ademlucht

Naast dit werk doen wij overdag de uitruk voor de Stromenweg. Sinds 1993 ben ik vrijwilliger op de Olympiaweg: chauffeur, manschap, bevelvoerder, duikploegleider. Duiken mag ik sinds een jaar helaas niet meer, nadat ik last kreeg van mijn oren. In ‘95 ben ik aangenomen bij het Trainingscentrum, vervolgens in 2000 bij de Stadsgewestelijke Brandweer, in de uitrukdienst in Middelburg, op de Looierssingel. Daar ben ik op de afdeling ademlucht terechtgekomen.

Techniek en uitrukken

De techniek die komt kijken bij een storing aan de toestellen en de uitruk die we hier overdag hebben vind ik het leukste aan mijn werk. Op het moment dat ik hier ’s ochtends vroeg aankom, weet ik niet waar ik aan het eind van de middag ben, of wat ik intussen heb meegemaakt. Daar zitten leuke en minder leuke uitrukken bij, dat is inherent aan de brandweer. Ik gun niemand brand, maar als er dan brand is… ja. Dat is hetzelfde wanneer je in het ziekenhuis werkt; je hebt ervoor geleerd om te helpen en dat helpen doen we graag.

Ik die dit werk samen met collega’s Wouter Rijksen en Peter Wissekerke, die voorheen in Goes werkte. Dat is wel leuk nu, je collega’s komen uit de hele regio. Peter had negen jaar werkervaring in Goes en we kunnen van elkaar leren. Een keer per jaar hebben we een opfriscursus bij Dräger, dan wordt we getoetst of we het nog allemaal goed weten en doen en krijgen we uitleg over nieuwe producten. Dan kom je mensen uit het hele land tegen, kan je samen sparren en leer je nieuwe kneepjes. Mijn wens voor de toekomst? Dat het doorgaat zoals het nu gaat. Ik heb het hier stik naar mijn zin en heb hele fijne collega’s. Ja, dat is heel belangrijk.