Winanda van den Ende van Vakbekwaamheid

Winanda van den Ende, standplaats Stromenweg Middelburg, is een van de collega’s uit het team Vakbekwaamheid, dat de diverse opleidingen voor de brandweer verzorgt.

Lekker divers werk
Het werk binnen het team Vakbekwaamheid is lekker divers. We zijn flink aan de slag met een kwaliteitsverbetering van ons interne oefen- en trainingsaanbod en werken daarvoor met elkaar samen aan diverse thema’s. In de organisatie van het verschillende trainingen, zoals het ‘realistisch oefenen’ op het trainingscentrum in Vlissingen zijn we verbeteringen aan het doorvoeren voor onze medewerkers en vrijwilligers. Daarin zoek ik steeds persoonlijk contact en afstemming met deelnemers en trainers en dat vind ik het leukste onderdeel van mijn werk. Maar zo verzorgen we ook trainingen voor bevelvoerders, het gaspakkenteam en adviseren we de teamleider over diverse onderwerpen, zoals het repressieve handboek van de brandweer, de verschillende leergangen, et cetera. Eén collega bijvoorbeeld verzorgt nu de input voor de ELO (Elektronische Leeromgeving), als docent beoordeel ik dan die lesstof.

Vakmanschapsdagen
Recent ben ik begonnen met het organisatie van de komende vakmanschapsdagen voor de bevelvoerders en Officieren van Dienst van de brandweer. Dat doen we volgens een bijzondere systematiek: één collega met ervaring hierin neemt de organisatie op zich, samen met een collega die hier nog nieuw in is. En zo rouleren we binnen het team. Samen met twee collega’s van team Operationele Voorbereiding bedenken we het programma, stemmen we af met andere brandweerteams, nodigen we gastsprekers uit, zoeken we er een geschikte locatie bij…  Het is, naast de meer praktische bevelvoerderstrainingen, een informele vorm van bijscholing over uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld hoe om te gaan met brand bij nieuwe technologie zoals elektrische auto’s of zonnepanelen, een ingewikkelde inzet, het nazorgtraject na een zwaar incident, over terrorismegevolgbestrijding of andere actuele zaken.

MOTO-overleg
Het organiseren van oefeningen vereist veel afstemming met elkaar. Zo zijn we als team aangesloten bij het MOTO-overleg, dat de multidisciplinaire oefeningen organiseert. Iedere partij houdt haar eigen oefendoelen in het oog en heeft haar eigen zaken te organiseren; de grenzen daarvan moet je op elkaar afstemmen, en dat is soms best ingewikkeld.
Voor medewerkers met een repressieve functie is oefenen belangrijk, bijvoorbeeld met bedrijfsbrandweer. Dat is interessant en belangrijk, om elkaar en alle procedures goed te kennen.

In het veld
In het veld kan je me bijvoorbeeld tegenkomen als HOvD Brandweer, zoals onlangs bij de grote brand in Koewacht. Als HOvD was ik daar eindverantwoordelijk voor de inzet. De OvD legt zich op dat moment compleet toe op de inzet. Samen bespreken we, gedurende het incident, het plan voor de inzet, afhankelijk van de ontwikkeling van de brand en de omstandigheden ter plaatse. Maar ook of er opgeschaald moet worden, of GRIP afgegeven. Ik kijk met name naar de randvoorwaarden en bepaal wie er moet worden ingelicht, wie de pers te woord staat, of er vervanging geregeld moet worden voor de blusgroep, etc. In Koewacht waren er gelukkig geen slachtoffers, iedereen was rustig en door samenwerking van alle collega’s is deze inzet tot een goed einde gebracht. Indien het GRIP wordt, ben je als HOvD ook voorzitter van het multidisciplinair CoPI-team (L-CoPI) waarin je samen naar de beste aanpak van een incident zoekt.