Nieuw reddingsvaartuig Tholen

Reddingsdienst brandweerpost Tholen rukt uit bij incidenten op Schelde-Rijnkanaal

Op zaterdag 2 juni doopt burgemeester Van de Velde – de Wilde (gemeente Tholen) De Eendracht, het nieuwe vaartuig van de Reddingsdienst Tholen. Dit gebeurt in de haven van Tholen, waar ook een nieuwe boothuis wordt gerealiseerd (medio juli). De Reddingsdienst maakt onderdeel uit van Veiligheidsregio Zeeland en bestaat uit vrijwilligers van de post Tholen die in samenwerking met de KNRM zijn opgeleid en getraind om SAR-taken op het Schelde-Rijnkanaal te doen. Dit zijn taken als bijvoorbeeld mensen van boord van een schip halen, mensen die overboord zijn geslagen, uit het water halen en zoeken op het water.

De Eendracht is onderdeel van de uitwerking van een convenant uit 2017 tussen de Veiligheidsregio’s Zeeland (VRZ) en Midden- en West-Brabant (VRMWB). In dit convenant hebben beide veiligheidsregio’s afspraken vastgelegd over de incidentbestrijding op het Schelde-Rijnkanaal. In geval van een incident neemt de blusgroep Tholen de Search & Rescue (SAR-)taak en een eerste inzet bij kleine branden voor haar rekening en de brandweer in MWB de brandweertaken.

Bij de incidentbestrijding op het Schelde-Rijnkanaal zijn naast de beide veiligheidsregio’s andere veiligheidspartners betrokken, zoals Rijkswaterstaat, KNRM, Kustwacht en politie.

Technische informatie

De 3,4 ton zware aluminiumboot wordt voortgestuwd door twee waterjets die aangedreven worden door twee Steyr motoren van ieder 258 PK. De lengte van het vaartuig is ruim negen meter en aan boord is plaats voor vier bemanningsleden en 20 geredden. De maximumsnelheid is 34 knopen, ruim 60 kilometer per uur. De boot heeft een actieradius van 3,5 uur op volle kracht.

Dit vaartuig is hetzelfde uitgevoerd als de boten van de zogenaamde Nikolaas-klasse die bij de KNRM in gebruik zijn. Vanuit het project Deltawateren heeft VRZ nauwe contacten met de KNRM. Voordeel van het gebruik van het KRNM-concept is dat dit type vaartuig al jarenlang dienst doet bij de KNRM en zich daarmee heeft bewezen als geschikt voor reddingen op binnenwateren als het Schelde-Rijnkanaal.

In de pers

PZC
Omroep Zeeland

BN De Stem
Omroep Tholen
112 Markiezaten