Oefening op sluizencomplex Terneuzen

Op dinsdagmorgen 13 november vond een mooie oefening plaats op de Middensluis in Terneuzen. Hierbij zijn verschillende ploegen van de brandweer Terneuzen ingezet. De oefening was gericht op samenwerking en communicatie tussen hulpdiensten en bouwbedrijven.

Aan deze realistische oefening namen deel:

  • Brandweer van Terneuzen, VRZ team vakbekwaamheid en een ambulance van Zorgsaam
  • Een veiligheidskundige en objectdeskundige van Rijkswaterstaat Zee & Delta
  • VNSC (Vlaams Nederlandse Schelde Commissie, voor het project Nieuwe Sluis)
  • toezichthouders van de opdrachtnemers firma Heijmans en Sassevaart.

Vanuit de brandweer werden de dagdienstploeg van de post Koegors, de duikploeg Terneuzen en de hoogwerker van de post Zuidlandstraat ingezet. De laatste om de duikers veilig in en uit het water te laten.

De oefendoelen waren gericht op samenwerking en communicatie tussen hulpverleners en bouwbedrijven tijdens een eventueel ongeval op één van de sluizen. Een omgeving, waar het bedieningsproces en kennis van de technische werking van het object van levensbelang is, ook voor de hulpverleners. In de loop van de oefening werd de sluis in verband met mogelijke stroming in het water volledig veiliggesteld, omwille van de veiligheid van de duikers. Een leerpunt dat wordt meegenomen in de protocollen.

De oefening werd opgezet door medewerkers van team Vakbekwaamheid (Kees Geensen en Henny van Pamelen) en Rijkswaterstaat initiatiefnemers Ronald van Eerdenburgh en Lucas Kint.

Scenario

De firma Heijmans is bezig met onderhoud in de Middensluis. In de sluiskolk ligt een werkschip, de 'Hendrik 8' met vier personen aan boord. Door kortsluiting ontstaat brand in de machinekamer, waarna een medewerker ingesloten raakt door de brand. Een collega die hem te hulp schiet, raakt daarbij gewond aan zijn been. Zijn collega belt 112.

Drie medewerkers van de combinatie Sassevaart zijn op dat moment bezig met landmeetkundige werkzaamheden op de Middensluis. Een van de medewerkers schrikt van de paniek bij het werkschip, verliest zijn evenwicht, valt in de sluiskolk en verdwijnt onder water. Door de al aanwezige brandweer wordt op dat moment een tweede ploeg met duikers opgeroepen om de drenkeling te redden.

afb. overzicht
afb. hulpverlening boot