Kom bij het Rope Rescue Team van Zeeland!
Een interview met Sylvia
Het Rope Rescue Team wat voor jou? Je hoeft niet eens bij de brandweer te zitten. Zolang het te combineren is met je functie is het wat voor jou. Het Rope Rescue Team (RRT) komt in actie bij lastige reddings- of bergingssituaties op hoogte, diepte of moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoogspanningsmasten, windturbines, sluizencomplexen, en silo's op industriële terreinen. Dit team staat haar ‘mannetje’ op plaatsen die onbereikbaar zijn voor een redvoertuig.
Sylvia Agema is in het dagelijks leven ambulancier. Waarom zit zij bij het RRT? Laat je inspireren:
Wat is uniek aan het Rope Rescue Team?
Wij zijn een groep mensen waarbij uiteraard de hulpverlening aan mensen in nood bovenaan staat. Wij kunnen slachtoffers redden/bevrijden die buiten de reikwijdte van een redvoertuig vallen. Dit kan op hoogte maar ook in de diepte zijn. Het unieke hieraan is dat wij op heel bijzondere locaties komen. Je moet dan denken aan bovenop een windmolen, onder bruggen hangen, door mangaten kruipen om in besloten ruimten te komen, op hijskranen klimmen en dit op elk mogelijk tijdstip.
Waarom wilde je dit graag doen ?
Ik ben 8 jaar klimmer binnen het RRT. Ik kende dit team doordat ik ze regelmatig zag oefenen. In het team zaten toen mensen van de brandweer en politie. Zelf ben ik werkzaam op de ambulance en ik dacht dat het een meerwaarde kon zijn om ook vanuit de medische tak mensen in het team te hebben om slachtoffers gelijk te kunnen behandelen. Ik heb toen een open sollicitatie geschreven en ik ben flink gaan sporten om zo conditie en kracht op te bouwen. Een half jaar later werd ik gebeld dat er een plek was. Ik had een gesprek en er moesten wat testen worden afgelegd zoals onder andere de fitheidstest en hoogtetest. Gelukkig ging alles goed en ben ik aangenomen. Ik doe het met heel veel plezier. Inmiddels bestaat het team uit 2 ambulance-3 politie en 7 brandweermensen.
Wanneer wordt het team ingezet ?
Zoals ik al eerder vertelde wordt het team ingezet als de reikwijdte van een reddingsvoertuig niet voldoende is. Denk aan een hoogwerker die de hoogte of diepte niet kan bereiken. We worden dus ingezet als een slachtoffer zich op een moeilijk bereikbare plaats bevind. We kunnen ook reddingen doen uit besloten ruimtes. Denk dan aan silo’s, tanks, kelders. Voor deze reddingen gebruiken we een ademluchttoestel of meeruren aansluiting. Als wij ter plaatse komen is er ook altijd een tankautospuit. Deze blijft ter plaatse en de bemanning kan ons ondersteunen met hand en span diensten. Deze samenwerking is erg fijn. De inzetleider van het RRT is verantwoordelijk voor het Rope Rescue gedeelte. Ons inzetgebied is Zuid-West Nederland maar we zijn ook landelijk inzetbaar.
Wat is er voor nodig om een “Rope Rescuer” te worden ?
Je moet het in je hebben om mensen te willen helpen. Het vraagt veel van je als je een uitruk hebt. Maar je moet ook van uitdagingen houden. Denk aan systemen bouwen om te kunnen klimmen. Je moet een plan bedenken om iemand veilig weg te kunnen halen.
Als het gaat om opleiding: Wij worden opgeleid door Rescue 3 International. Je begint bij de opleiding als Operator. Als je die hebt dan kun je doorstromen naar Technician. Daarna heb je Advanced. En dan is er nog de specialisatie Confined Space, dat is systemen bouwen en redden in besloten ruimten met ademlucht op.
Deze opleidingen moet je volgen maar daarna kun je jezelf nog specialiseren in boomklimmen of instructeur als je deze ambities hebt. Er is dus genoeg mogelijkheid om binnen het team door te groeien.
Is er een redding/incident die je bijstaat ?
Er zijn zeker een aantal incidenten die mij bijstaan. Dat was op een fabriek waar twee mensen in een tank waren omgekomen. Die slachtoffers lagen heel hoog en die moesten wij bergen. Dat is triest maar voor ons fijn om iets te kunnen betekenen voor de slachtoffers en hun nabestaanden.
Een incident wat mij ook nog bijstaat is een matroos die gevallen was in een scheepsschoorsteen. Dat was ook een bijzondere locatie. Soms zijn slachtoffers heel bang of is de toestand zo dat er iemand met het slachtoffer mee moet. Wij kunnen onszelf dan aan de brancard van het slachtoffer bevestigen. Zo moesten we een redding doen vanaf een schip met iemand die enorme hoogtevrees had. Dan is het fijn als je midden in de nacht aan een grote hijskraan hangt dat er iemand van ons team met je mee kan gaan om je gerust te stellen.
Het is toch een mooie combinatie met mijn werk op de ambulance. Ik vind het fantastisch om in dit mooie team te mogen werken.
Geinspireerd of wil je meer info? Bel naar ploegleider RRT, Ron de Hamer op 06 22004018 of mail naar ploegleider.rrt@vrzeeland.nl
