100 partners en collega's bij oefening

Scenario's oefenen om scherp te blijven

Donderdag 18 januari organiseerde onze afdeling MOTO samen met Cuijpers Consultancy BV een ROT.BT-oefening georganiseerd. Vanuit Politie en de Gemeente Borsele ontstond de vraag om een scenario te beoefenen met ongeregeldheden rondom de kerncentrale van EPZ in Borsele. Met de eventuele komst van twee nieuwe centrales is het niet ondenkbaar dat een demonstratie of andere verstorende acties in dit gebied tot stand kunnen komen.

Naar aanleiding van deze behoefte is onderstaand scenario tot stand gekomen:
Milieuactivisten hebben een vreedzame demonstratie aangekondigd bij de kerncentrale. Ze protesteren tegen ‘alle nieuwbouw van kerncentrales’ en ‘eventuele nieuwbouw bij de kerncentrale Borssele. De demonstratie is aangemeld bij de gemeente. De risico’s met deze lokaal bekende demonstranten zijn als laag ingeschat. De gemeente maakt afspraken met de leider van de demonstratie. De politie zet in met een locatiecommandant (de latere OvD-P) en eenheden. Wel is de piketsectie van de ME snel inzetbaar. De demonstratie wordt ‘gekaapt’ door een groep met meer extreme opvattingen (‘geweld tegen de overheid is legitiem’). Een tegendemonstratie (voorstanders van kernenergie) komt spontaan op gang. Deze groepen raken met elkaar in conflict. De politie schaalt zelfstandig op naar SGBO. Demonstranten schieten een SOS-pijl af. Deze komt door de wind op een gebouw van EPZ terecht. Hierdoor ontstaat een brand.  Er zijn gewonden, ook onder politiemedewerkers.

Bij deze oefening waren ongeveer 100 personen betrokken, waarvan de helft aanwezig was op het Regionaal Crisiscentrum (RCC) te Middelburg. Ongeveer een kwart nam gelijktijdig deel op de sectie Politie in Bergen op Zoom (SGBO). De overige deelnemers namen deel vanuit het gemeentehuis van Borsele in Heinkenszand. Tijdens de oefening werd opgeschaald naar GRIP 3 waarbij de crisisteams ROT (inclusief secties) en het BT werden bemenst. Liaisons van EPZ sloten hierbij aan.

De gezamenlijke oefendoelen hadden betrekking op het toepassen van de juiste overlegstructuur volgens de BOB-methode. Daarnaast werd geobserveerd of er een eenduidig beeld tussen het Regionaal Operationeel Team en het Gemeentelijk Beleidsteam werd gevormd. Ook het advies dat de burgemeester op politiek-bestuurlijk niveau namens de crisisteams ontving, werd meegenomen. De oefening werd achteraf als zeer nuttig en leerzaam ervaren en zowel de oefendoelen als nieuwe bevindingen worden in de evaluatie geanalyseerd en meegenomen.

Overleg tijdens het scenario