Belgische collega gaat brandweerpost Colijnsplaat / Kortgene versterken

Bij de blusgroep Colijnsplaat/Kortgene is een nieuwe collega in dienst gekomen. Best bijzonder, omdat dit een Belgische collega betreft. Een uniek moment. Want zover wij weten, is hij de eerste en de enige, in elk geval in Zeeland.

Veiligheidsregio Zeeland werkt op de grens van Zeeuws-Vlaanderen al nauw samen met de Belgische brandweer. Op het moment dat daar een incident plaatsvindt, wordt snel contact gelegd met België zodat er direct hulp geboden kan worden.

Nu komt een Belgische collega naar Nederland, die de post Colijnsplaat / Kortgene gaat versterken. Hij verblijft ongeveer de helft van het jaar, met zijn gezin, in zijn woning in Kortgene. Hij heeft alle diploma’s die nodig zijn om het vak goed te kunnen uitoefenen. We moesten ze laten omzetten om aan de Nederlandse regelgeving te voldoen. Hiervoor dienden we kopieën van al zijn Belgische diploma’s en de inhoudsopgave van zijn studieboeken in. Met medewerking van het IFV Examenbureau(*) was dit vlot geregeld en zijn z’n Belgische diploma’s omgezet naar Nederlandse.

Onze nieuwe collega blijft ‘gewoon’ brandweerman in België in de Zone Antwerpen. Hij treedt daar onder andere op als Onderofficier in ploegendienst. In zijn vrije tijd is hij heel vaak in Kortgene en daarmee een waardevolle aanvulling voor deze post. Het inwerktraject is inmiddels gestart. Hij wordt eerst als Nederlands manschap klaar gestoomd, daarna volgt (afhankelijk van de behoefte) het traject tot bevelvoerder.

 

 

(*)IFV=Instituut Fysieke Veiligheid