De diverse teams van Bevolkingszorg

Heb je weleens gehoord van Team bijzondere Uitvaartzorg, Team informatie, Team Ondersteuning of Team evacuatie? Elke Veiligheidsregio kent vele piketfunctionarissen. Dit zijn mensen die opgeleid zijn om in een crisis een bepaalde rol te vervullen. Daarvoor organiseren we zelf of met partners trainingen. Zo blijft men scherp en weten ze wat er moet gebeuren als het écht nodig is. Op de bovenstaande teams wordt gelukkig niet vaak een beroep gedaan. Uiteraard zorgt Bevolkingszorg dat ze wel getraind blijven. Zo ook recent. We leggen de teams graag aan je uit:

Bijzondere Uitvaartzorg
Dit team wordt ingezet bij overlijden die een grote impact kan hebben. Bijvoorbeeld bij kinderen. Het team zorgt na een incident bijvoorbeeld voor een veilige plek om bloemen neer te leggen. Daarnaast denken ze mee wanneer men een stille tocht wil organiseren. Ze kijken hoe het weer zal zijn en waar men daarna kan verzamelen. Tijdens de training van laatst keken we weer eens naar de processen. Ook ontwikkelingen werden besproken. Uiteraard liepen we een casus door om een beter beeld te krijgen.

Team informatie
Het team verzorgt tijdens een groot incident de registratie van personen en zaken, zoals bijvoorbeeld de kentekens van de auto’s bij een kettingbotsing. Zo weten we welke voertuigen blijven staan en van wie ze zijn. Naast registratie bestaat er ook een landelijk Slachtofferinformatiesystematiek, ook wel SIS genoemd. SIS zorgt ervoor dat verwanten die bij een incident op zoek zijn naar hun naaste, familielid of partner snel geïnformeerd worden wanneer deze persoon is opgenomen in een ziekenhuis of overleden is. Hierbij gaat het voornamelijk om niet-zelfredzame of verminderd zelfredzame slachtoffers.
Tijdens de training is het team aan de slag gegaan met een inzetplan. Wat moet genoteerd en gedeeld worden? Hoe hou je contact met teamleiders en dat je de juiste info deelt? En wat als de politie om gegevens vraagt? Verschillende dilemma’s die het team voorgeschoteld kan worden tijdens een inzet.

Team Ondersteuning
Tijdens de training bespraken zij het nieuwe procesplan. Dit hebben ze eigen gemaakt. Het team is onderverdeeld in juridisch, protocollair en financieel. De teamleiders juridisch kunnen juridisch advies geven en indien nodig een noodverordening of noodbevel opstellen. Bijvoorbeeld bij grote ongeregeldheden of een opstand. De teamleiders financieel kunnen financiële ondersteuning bieden bij een ramp of crisis door bijvoorbeeld toe te zien op de registratie van financiële verplichtingen tijdens een dergelijk incident. Protocollair wordt ingezet wanneer er mensen met een belangrijke functie betrokken zijn bij een ramp. Denk aan de koning.

Team Evacuatie
Het team is in de afgelopen periode versterkt met een aantal nieuwe teamleiders. Een goed moment voor een kennismaking en training. Welke rollen en taken zijn er allemaal? Door praktijkvoorbeelden krijgt iedereen een beter beeld. Bij bijvoorbeeld een overstroming zorgen zij voor een evacuatie. Dit betekent dat ze mensen zo veilig mogelijk en op tijd weg proberen te krijgen van het gebied dat geraakt wordt. Het team kan ook ingezet worden bij een ontruiming. Een ontruiming is moet vaak op korte termijn gerealiseerd worden, bij een evacuatie heeft men vaak meer tijd om het voor te bereiden.

Een aantal voorbeelden van de vele teams van Bevolkingszorg. Ook wij leren natuurlijk van deze trainingen Wat ging er goed? Was iets onduidelijk? Zo kunnen we elke training steeds weer iets beter maken.
 

 

willem coordinator bevolkingszorg Zeeland