De uitdagingen van crisiscommunicatie...

Van AI tijdens crisis tot casus Rotterdam

Maandag 8 april organiseerden we weer onze Kennis- en Netwerkdag. We nodigden gemeenten en netwerkpartners uit om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen crisiscommunicatie. Ook ontvingen we onze Belgische collega's.

Het was een vol programma. De ochtend zijn we gestart met een aantal workshops. Daarbij gingen we uiteraard zelf aan de slag en leerden we meer over de ontwikkelingen op het gebied van crisiscommunicatie:

  • ChatGPT: Hoe kan je AI gebruiken voor crisiscommunicatie?
  • Effectief Samenwerken: Hebben we de partners goed in beeld? En wie doet precies wat op welk moment?
  • Doelgroepen Bereiken: Hoe bereiken we specifieke doelgroepen tijdens crises zoals laaggeletterden, minderbedeelden en anderstaligen?

Tabletop
Na de workshops en de lunch was het tijd voor de tabletop. Bij een tabletop bespreken we in een groep een scenario vrijwel van het begin tot het eind. Wie van de crisisfunctionarissen is wanneer aan zet? En wat doen ze dan precies? De tabletop draaide om een incident met gevaarlijke stoffen. Deze stoffen gingen ook de grens over naar België. De piketwoordvoerder van de VRZ start de communicatie via ZeelandVeilig.nl, de Zeeland Veilig-app en sociale media. Aan de hand van hoe groot het incident is komen er verschillende communicatierollen bij. Het Hoofd Crisiscommunicatie kan het team Crisiscommunicatie inschakelen. Dit bestaat uit de collega’s van de gemeenten. Tijdens deze sessie hebben we het ook gehad over de hoe communicatie met onze collega’s in België verloopt. De piketwoordvoerder VRZ neemt contact op.

Sprekers
Na de tabletop kwam een aantal sprekers langs. Zo ontvingen we politie Rotterdam. De politie nam ons mee door het schietincident in het Erasmus MC. Een indrukwekkend verhaal met aardig wat uitdagingen en dilemma’s. Vervolgens werden we meegenomen in de landelijke planvorming over Terrorisme en Extreem Geweld.
Collega’s van politie Brabant/Zeeland en onze operationeel woordvoerder Aart van Oosten vertelden ons over de werkafspraken in Zeeland bij dit soort incidenten. Als afsluiter ontvingen we Veronique Roeg van Omroep Zeeland, de calamiteitenzender van onze provincie. Zij vertelden over de rol van de omroep bij een incident.

Het was tevens de laatste dag van collega Corry Brand. Zij heeft bijna 12 jaar lang de crisiscommunicatie in Zeeland verzorgd en doorontwikkeld. Daarnaast heeft ze veel bijgedragen aan trainingen, activiteiten en dagen zoals deze. Daar zijn we haar vanuit de organisatie dankbaar voor.

Een geslaagde dag waar iedereen aanwezig hopelijk veel van heeft geleerd!

Netwerkdag crisiscommunicatie Zeeland