Grote brandweeroefening sluizencomplex Hansweert

Elk weer is brandweer!

Dit zei Clustercommandant Gert Mulder gisteren tijdens de grote brandweeroefening bij het sluizencomplex Hansweert maandagavond 15 april. Het algemene oefendoel: “Ervoor zorgen dat uitvoerende onderaannemers, personeel Rijkswaterstaat en de hulpdiensten adequaat en snel kunnen handelen bij een incident bij het sluizencomplex Hansweert". Ruim 60 collega's van de brandweer, VRZ en veiligheidspartners zoals Rijkswaterstaat waren aanwezig tijdens de oefening. Ook burgemeester José van Egmond kwam een kijkje nemen. Zij mocht zelfs een kleine rol vervullen tijdens de oefening in haar functie als burgemeester. De oefening zelf duurde van 19:30 uur - 21:00 uur. 

Oefening
Na het schuilen voor de onweer en de hagel kreeg men het sein om de oefening te starten. Dit begon uiteraard met de melding vanuit de meldkamer. Het scenario was als volgt: 

Het calamiteitenschip (Scheldestroom) van Rijkswaterstaat is aan het schutten in de Oostelijke sluiskolk van het sluizencomplex te Hansweert. Tijdens het schutproces wil de schipper de dienstauto aan boord hijsen met eigen hijskraan van het schip. Door materiaal falen breekt de strop af schiet het voertuig uit de stroppen waardoor de personenauto op de rand van de kade terechtkomt, en vervolgens op het dak aan boord van het schip beland. Hier stond iemand met een stuurlijn, die niet tijdig weg kon komen, en is onder het voertuig beland.
Een tweede persoon is geraakt door het voertuig en overboord geslagen en drijft in de kolk(buiten bewustzijn) en een derde persoon springt hem achteraan. Persoon 2 zinkt vervolgens, persoon 3 raakt onderkoelt en kan niet meer zelfstandig aan boord klimmen. Het schip ligt vast tegen de sluiswand en de motoren staan uit.
De dienstauto die uit de stroppen is gevallen komt hard neer op het scheepsdek, de klap is zo hard dat dit doorwerkt naar de ruimte daaronder waar de accuopslag zich bevindt, in één van de accu’s treed een storing op met als gevolg een instabiele accu wat brand veroorzaak. De brand wordt wat later opgemerkt doordat er een storing binnen komt op de brug. Ten tijde van de klap is er een monteur (persoon 4) bezig met het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan een van de motoren. Hij staat op een trapje om er beter bij te kunnen door de beweging van het schip verlies de persoon zijn evenwicht en komt ten val. Tijdens zijn val komt de persoon met zijn rug op een hard voorwerp terecht en kan zelfstandig niet meer opstaan, moet horizontaal verplaatst worden.

Brandweer Yerseke, Kruiningen en Kapelle werden opgeroepen. Daarnaast was ook het Witte Kruis aanwezig om de gewonden te helpen. Voor de personen in het water werd de ladderwagen van Oranjeweg Goes opgeroepen samen met het Waterongevallenteam (brandweerduikers). Post Arnemuiden kwam richting Hansweert als Informatie en Communicatie Brandweer (ICB). Ook was er een Adviseur Gevaarlijk Stoffen aanwezig. De hulpdiensten waren druk bezig op verschillende locaties in de sluis. Rijkswaterstaat hield met een drone het overzicht. In het Topshuis (de bediening van de sluis) werd meegekeken. 
Ondertussen was er een CoPI-unit geplaatst. Dit is het Commando Plaats Incident. Vanuit hier wordt een incident gecoördineerd. Hierin werd vergaderd over de situatie. Wat kan er allemaal gebeuren? Wat zijn de scenario's? Ook werd de vraag gesteld: Is dit wel een GRIP-situatie? Goed om bij stil te staan tijdens de oefening. Een enthousiaste burgemeester van Egmond nam een kijkje in het CoPI om te zien hoe zo'n vergadering gaat.

Einde oefening
Iets later dan gepland, door het weer, werd het sein gegeven dat de oefening voorbij was. De collega's ruimden op en kwamen richting de verzorgingsunit. Op deze locatie verzorgde Brandweer Krabbendijke de warme koffie, thee en wat lekkers te eten. Dat had iedereen natuurlijk verdiend na zo'n oefening door weer en wind! Na een pauze om op te warmen werd er nog geëvalueerd en na gepraat. De leerpunten, tip en tops worden later besproken. Het was mooi om te zien hoe iedereen zijn rol aannam. Al bij al een boeiende en leerzame oefening met ongevraagd lastige weeromstandigheden. Maar goed, elk weer is brandweer!

Oefening sluis Hansweert brandweer Zeeland