Internationale vrouwendag

De brandweer een mannenwereld? Zeker niet! Ook vrouwen zijn meer dan welkom. Wij zien het dan ook als de normaalste zaak van de wereld. Het is zelfs goed voor de teamdynamiek. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Vandaag is het internationale vrouwendag. Wij interviewden 3 van onze brandweervrouwen over hoe zij het vinden bij Brandweer Zeeland. Amber van brandweer Scharendijke, Neline van post Koudekerke en Kim van brandweer Stromenweg Middelburg.

Waarom besloot je bij de brandweer te gaan?

Amber 
Voordat ik begon bij de brandweer had ik al een tijdje in mijn hoofd zitten dat ik iets meer wilde doen voor de samenleving. Of dit nou bij de dierenambulance was, vrijwilligerswerk of iets anders, dat wist ik toen nog niet. Tot op een avond dat een vriend van mij vroeg of ik, samen met een andere vriend, eens een avondje mee kwam kijken bij de brandweer. "Gewoon om eens te kijken hoe het daar is." Na deze avond zijn we niet meer weggegaan. Daarbij komt dat ik rond die periode ook gestart ben op de afdeling Vakbekwaamheid in Rotterdam als leerwerkstudent voor mijn studie. Ook daar werd ik met open armen ontvangen en kwam ik erachter dat de brandweerwereld echt bij mij past."

Neline 
"De brandweer heeft mij altijd al aangesproken, vanuit mijn werk bij de Veiligheidsregio maar veel verder daarvoor al vanuit mijn “hobby” als LOTUS slachtoffer. Als LOTUS slachtoffer speelde ik altijd graag voor de brandweer. Mijn man zit is brandweervrijwilliger op de post Koudekerke en onze zoon zit bij de jeugdbrandweer van Veere. Het leuke aan werken bij de Veiligheidsregio is dat je naast je koude functie ook een warme functie mag hebben. Voor mij viel de keuze daardoor al snel op de brandweer."

Kim 
"Ik kreeg een flyer in de brievenbus. Daar las ik dat de Stromenweg op zoek was naar nieuwe brandweervrijwilligers. Toen dacht ik, dit is ook wel iets dat ik zou kunnen. Ik ben daarna gaan kijken bij een oefenavond. Daarbij zag ik een presentatie over waterongevallen. Eigenlijk vond ik dat al heel leuk om te zien, hoewel dat niets met brand te maken had. Daarna ben ik nog een aantal keer mee gaan kijken op de oefenavonden. Wat ik er precies leuk aan vind, vind ik lastig te zeggen. Het is vooral een gevoel. Dat je mensen kan helpen is natuurlijk altijd goed, maar het brandweerwerk zelf is al mooi. Dit zie ik ook bij de rest van de ploeg. Iedereen heeft een bepaald enthousiasme en staat klaar om de mensen te helpen bij brand of ongevallen."

Hoe vind je het bij de brandweer?

Amber 
"In de familie ben ik de eerste die bij de Brandweer zit. Aan het begin wist ik dan ook niet goed wat ik moest verwachten. Ik heb geen vader, oom of opa die me (wilde) verhalen kan vertellen over de Brandweer of met wie ik over deze ervaring kan praten. Maar al gauw kwam ik erachter dat dit met de mensen in mijn ploeg of op het werk ook gewoon kan. Het is fijn omdat je weet dat je altijd je verhaal bij iemand kwijt kan. Ik heb het heel erg naar m’n zin en ben blij dat ik op deze manier mijn steentje bij kan dragen aan de veiligheid in mijn dorp en er omheen."

Neline
"Ik ben nu net sinds februari gestart met de manschap dagopleiding en ik vindt het geweldig! Het is een leuke verandering om i.p.v. als slachtoffer bij de brandweer nu aan de andere kant te staan. Op deze manier leer ik ook de organisatie nog verder kennen vanuit een andere hoek."

Kim
"Wat ik zeer leuk vind is hoe goed de sfeer op de post is. Je ziet elkaar namelijk vaak op oefenavonden en dan blijf je daarna even hangen. Het werk doe je echt met z'n allen. Ik heb het geluk dat ik de opleiding samen met nog 3 anderen van de post kan doen. Dat helpt enorm, want je kijkt met elkaar mee, leert van elkaar en werkt samen aan opdrachten. De opleiding is wel serieus, maar ontzettend gaaf om te doen en interessant. Thuis lees ik de theorie en op maandagvond de praktijk op het trainingscentrum. Zelf ben ik niet zo van de natuurkunde, dus elke avond van de opleiding is een goochelshow. Brand en de effecten daarvan zijn echt bijzonder. Dat mag ik van dichtbij zien en leren. Een enorme eer."

Hoe is het voor jou als vrouw bij de brandweer?

Amber
Eerlijk gezegd heb ik niet echt het gevoel dat er onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw. Bij ons op de post zitten vier vrouwen, volgens mij is dat gemiddeld gezien best veel. Ook op de manschap opleiding zit ik met 11 mannen. Maar heb nooit het gevoel gehad dat ze mij anders behandelen omdat ik een vrouw ben en daar ben ik heel blij om. Je moet nota bene hetzelfde kunnen als mannen om bij de brandweer te komen, dus waarom zou je onderscheid maken?

Neline
Mijn ervaring is dat ik als vrouw wel zie dat ik niet zo sterk ben als de mannen op de post, maar ik merk ook dat iedereen, zowel man als vrouw zijn eigen talenten met zich mee brengt. Dus vullen we elkaar goed aan. Op de post Koudekerke (waar ik als vrijwilliger mee loop) ben ik de enige vrouw, maar de mannen geven mij het gevoel dat ik één van hen ben en dat is echt heel fijn. We zijn een team!"

Kim
Ik merk eerlijk gezegd geen verschil, anders dan dat ik het idee heb dat de ploeg zich er heel hard voor inzet om ervoor te zorgen dat ik me veilig voel. Daarnaast betrekken ze me overal bij en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Ik vond het namelijk best wel spannend in het begin. De brandweer wordt vaak als een mannenwereld gezien, dus ik wist ook niet of ze mij serieus zouden nemen. Dankzij de open houding van de ploeg voel ik me welkom en echt onderdeel van de post. Ik heb daarnaast ook nooit het gevoel gehad dat het iets uitmaakte bij mijn aanstelling dat ik een vrouw was. Het is vooral belangrijk dat je het leuk en interessant vindt, meestal vind je daarin ook wel mensen die bij je passen. Je moet een beetje houden van schuine humor hier en daar."

Zou je andere ook motiveren bij de brandweer te gaan en waarom?

Amber
"Ja! Allereerst natuurlijk om een bijdrage te leveren aan een veilige leefomgeving en hoe mooi is het als je daar in je eigen dorp of stad iets aan kunt doen? Ik haal er heel veel voldoening uit, het is heel leerzaam en het is ook nog eens hartstikke gezellig met de brandweer collega’s. Ik raad iedereen die nadenkt om bij de brandweer te gaan aan om eens langs de brandweerkazerne te lopen. Al is het om even een praatje te maken of een avond mee te kijken op de wekelijkse oefenavond. Ik weet zeker dat je welkom bent, want elke brandweerman/vrouw houdt ervan om over het brandweer vak te praten!"

Neline
"Ja, als je iets wil betekenen voor de medemens en het belangrijk vindt om mee te werken aan de veiligheid in Zeeland dan is dit een heel mooi beroep (zowel vrijwillig als beroeps). Het is meer dan branden blussen, we staan ook klaar als hulpverleners en dat vindt ik ontzettend mooi aan de brandweer!"

Kim
"Uiteraard! Maar je moet het wel leuk vinden, er gaat ook best wel veel tijd in zitten. Ik vind het die tijd natuurlijk meer dan waard en je krijgt er veel voor terug. Denk aan de band met de ploeg, het paraat kunnen staan wanneer mensen je nodig, de vergoeding die je krijgt voor inzetten en oefenavonden en daarnaast wordt de opleiding voor je betaald. Het levert veel kennis op. Niet alleen over brand of hulpverlening, maar ook hoe je naar problemen kijkt, communiceert of handelt. Kijken bij een oefenavond is vrijblijvend, dus ik zeg doen! Wie weet ben je net zo snel overtuigd als ik."

Brandweer Zeeland brandweer vrouwen