Oefening wegtunnel incidenten

Realistisch oefenen incidenten wegtunnels
International Fire Academy 2019

Februari 2019 stond in het teken van het realistisch oefenen voor tunnelincidenten. De blusgroepen, betrokken bij de eerste uitruk naar Westerschelde- en Sluiskiltunnel, vertrokken naar trainingscentrum IFA in Balsthal, Zwitserland. IFA is in Europa een toonaangevend trainingscentrum, gespecialiseerd in tunnelbrandbestrijding.

Nieuwe collega’s

Naast de betrokken blusgroepen, hebben ook de nieuwe collega’s die zijn gestart op locaties Koegors en Borsele meegedaan aan de oefeningen.

Oefeningen deel 2 

Deze oefeningen (deel 2 van de serie) richtten zich specifiek op het toepassen van de basistechnieken tunnelbrandbestrijding. Hier valt te denken aan snelle verkenning & communicatie, zoeken en redden van personen en brandbestrijding. De deelnemers krijgen realistische inzetoefeningen met verschillende scenario’s voorgeschoteld.

Afsluiting

Als afsluiting van de twee trainingsdagen een gezamenlijke eindoefening met daarin alle elementen, die onder tijdsdruk moeten worden uitgevoerd. Door dit overvolle programma waren het twee intensieve, leerzame dagen waarin de deelnemers bestaande tunnel inzetprotocollen uitvoeren onder zware omstandigheden. De oefeningen zijn bijgewoond door Patrick Dankaart (manager onderhoud en techniek WST en Ben Ham (manager brandweerzorg VRZ).

Tunnelbrandoefening