Adviseur Gevaarlijke Stoffen

Edwin de Maat

Dit ben ik
Mijn naam is Edwin de Maat, 53 jaar, getrouwd en woonachtig in Zuiddorpe. Sinds 2009 werk ik bij de brandweer binnen het Team Operationele Voorbereiding als specialist en ben sinds kort ook coördinator. Meestal vind je me op kantoor in de brandweerkazerne aan de Koegorsstraat Terneuzen. Als opleiding heb ik de HTS chemische technologie gedaan. Bij de brandweer ben ik opgeleid tot Adviseur gevaarlijke stoffen (AGS), dit is mijn piketfunctie. Daar ben ik coördinerend stralingsdeskundige (niveau 3). 

Dit doe ik als AGS
Een AGS adviseert de leidinggevende bij een incident met gevaarlijke stoffen of grote brand. We geven aan welke risico’s er zijn tijdens het incident, wat de omvang van mogelijke benedenwindse effecten zijn (denk aan rook- of gifwolk) en adviseren over de aanpak van het incident en maatregelen in het effectgebied. Adviezen gaan bijvoorbeeld over eigenschappen van gevaarlijke stoffen, welke beschermende kleding moet je dragen bij een inzet of wanneer het veilig is om te werken. We kijken vooruit op het incident en werken mogelijke scenario’s uit om daarop te kunnen voorbereiden. Als AGS ben je een specialist op dat gebied. Je verricht specifieke metingen of stuurt verkenningseenheden aan die metingen uitvoeren. Hiervoor heb je een HBO-opleiding nodig met een technische achtergrond waarbij scheikunde en natuurkunde in het vakkenpakket zit. Daarnaast heb je minimaal een opleiding gehad als toezichthoudend medewerker stralingsbescherming. Deze opleiding kan je eventueel ook van ons krijgen. Dit vormt namelijk de basis om een AGS-opleiding te kunnen starten. 

De AGS-opleiding bij het NIPV duurt ongeveer 1,5 jaar waarbij je leert hoe je een incident met gevaarlijke stoffen aanpakt. Alle voorkomende scenario’s worden behandeld. Dit gaat van huis-, tuin-, keukenincidenten tot grote industriële- of transportincidenten. Ik vond het een super interessante en afwisselende opleiding. Je doet veel theoretische kennis op die zich afwisselen met praktijktrainingen. Aan het eind van de opleiding word je klaargestoomd voor het echte werk door middel van een meerdaagse praktijktraining. Dit speelt zich af bij een groot chemisch bedrijf. 

Dit vind ik leuk aan werken bij VRZ
Het werk is heel afwisselend, geen enkele dag is hetzelfde. Het ene moment ben ik op kantoor een beleidsadvies aan het uitwerken en het andere moment volg ik een bijscholing als AGS. Soms geef ik ook zelf bijscholing, maar dan voor bevelvoerders van een gaspakkenteam. Op andere dagen zit ik in een landelijk overleg of heb ik juist een inzet als AGS bij een bedrijf met een lekkage van gevaarlijke stoffen. Ik weet dus nooit echt hoe mijn dag zal zijn. Dat maakt het zo leuk.

Dit is mijn favoriete plek van Zeeland
Dat is Zuiddorpe! Dit is een rustiek dorpje tegen de Belgische grens waar je prima kunt wandelen en fietsen. Daarnaast kan je genieten van het mooie dorpsplein. Die doet me altijd denken aan een klein frans dorpje.