Beheerders Verbindingen Brandweer

Frans en Edo

Dit zijn wij:
Mijn naam is Frans de Smit, een trotse Vlissinger! Ik ben getrouwd met Sonja en heb 3 kinderen en inmiddels al 4 kleinkinderen. Sinds 1986 werk ik bij de regionale brandweer. 
Eerst als centralist en daarna terug in de techniek voor de meldkamer.
In 2014 ontstond de behoefte om het beheer van de verbindingsmiddelen niet meer vanuit meldkamer beheer te organiseren maar vanuit team MTL dus dat was de nieuwe en huidige uitdaging. Mijn vrije tijd spendeer ik graag met de kleinkinderen. Daarnaast doe ik af en toe een keertje sporten om me fit te houden en klus ik thuis graag.

En ik ben Edo, wonend in Middelburg en getrouwd met Christina en heb 3 kinderen. Ik zie mijzelf als een rasechte Zeeuw. Sinds 2004 werk ik bij de vrijwillige brandweer. In 2007 kwam ik in dienst bij het stadsgewest, waarna ik later terecht kwam bij de VRZ op afdeling ademlucht en in 2016 bij MTL beheer verbindingen. 

In mijn vrije tijd klus ik graag in huis. Wat fijn is, want ik heb net een nieuw huis. Daarnaast knutsel ik graag, vooral aan elektronica. Als het mooi weer is fiets ik graag door Zeeland.

Dit doen wij:
Edo: ”Ik heb een repressieve functie en draai mee op de dagdienst Goes en Stromenweg”. 

Frans: “Ik ben na meer dan 44 jaar de repressieve dienst aan het afbouwen maar ben nog wel beschikbaar voor het actiecentrum brandweer op het RCC.”

Samen beheren wij de C2000 en P2000 verbindingsmiddelen voor zowel de Brandweer, Crisisbeheersing en de RAV. Zaken zoals wijzigingsverzoeken, reparaties en storingen komen binnen via het systeem TopDesk. 
Denk daarbij aan het onderhoud aan zo’n 1400 portofoons, 300 mobilofoons, 1400 pagers en 70 kazerneschermen. Die moeten 24/7 up-to-date zijn. We verhelpen dan storingen en adviseren de gebruikers. Indien nodig programmeren we ze naar nieuwe landelijke standaarden en regionale afspraken. Piepers krijgen we het meeste binnen ter reparatie. Volgend jaar gaan we alle 1400 piepers zelfs vervangen voor nieuwe vanwege de leeftijd. 

Tijdens incidenten checken we regelmatig de communicatieprocessen zoals de alarmering en C2000 communicatie. Het is niet zo dat we alles meeluisteren, maar we zijn de “technische bewakers” van het systemen. Storingen en dergelijke kunnen we al vroegtijdig signaleren en zijn dan al opgelost voor het zou kunnen escaleren. Daarom luisteren we soms tijdens de aanvang van het incident mee. 
Daarnaast netwerken we veel samen met de collega’s van Midden en West Brabant en uiteraard ook met collega’s van Brandweer Nederland om te leren van elkaar; kennis delen en up-to-date houden.

Wat wij leuk vinden aan werken bij VRZ?
De afwisseling, het snelle schakelen tussen rustig je werk doen en dan weer het zeer druk hebben. Sinds dit jaar hebben we een eigen kantoor, werkplaats en magazijn gekregen op de kazerne in Goes. Je zit dan dichter bij de operatie en hebt verbinding met de repressieve tak. De gezelligheid onderling en waardering van de collega’s, ook uit het land, doet ook veel met het werkplezier. Daarnaast waarderen wij de vrijheid die we hebben om de klussen te klaren, inclusief het verantwoordelijkheidsgevoel. 

Dit is onze favoriete plek van Zeeland
Edo: “Voor mij is dat Vlissingen met het oog op het maritieme gedeelte. De boten en schepen die langsvaren of er liggen. Daar geniet ik van. In Middelburg heb prachtige panden die ik graag bewonder als ik er ben.

Frans: “Voor mij is dat ook Vlissingen, maar dan specifiek de boulevard van de sluizen tot het windorgel. Daar ga ik dan op de fiets naar toe en lekker om van het uitzicht te genieten. Dichtbij en veraf.”

Frans en Edo