Clustercommandant Walcheren en Schouwen-Duiveland

Gérard Teunissen

Dit ben ik
Als Gérard werd ik 55 jaar geleden geboren in Breda, waarna wij al snel verhuisden naar Prinsenbeek waar ik ben opgegroeid. Tegenwoordig woon ik samen met mijn vrouw Corina in een bijna 100 jaar oude woning in Kapelle. Onze zoon Vic studeert in Tilburg. Dutch is onze hond, een langharige Hollandse herder.

Naast mijn werk als clustercommandant heb ik genoeg hobby’s. Zo heb ik een “hobby” onderneming in professionele audio en licht, DJ-en, design en fabricage van niet alledaagse meubelstukken, klussen en het verzinnen van oplossingen op elektrotechnisch vlak. Ik ben gestart met golfen sinds de coviduitbraak. Naast koken vind ik het maken van mijn eigen bier ook leuk om te doen. Het brouwen doe ik sinds een paar jaar vanuit huis in mijn eigen microbrouwerij. De hekkensluiter is het klussen aan de woning en in de tuin, dat zorgt ervoor dat de agenda lekker vol zit. Des te beter is het genieten onder de veranda van de cave met een lekkere tripel, borrelplank, muziekje en een goed gesprek.

Opleiding en ervaring
Na mijn elektronicaopleiding ben ik de horeca in gerold en naar een paar jaar in het Bredaase horecacircuit te hebben gewerkt vond het ministerie van Defensie tijd dat ik voor mijn nummer moest opkomen. De dienstplicht bestond toen nog. Ik werd geplaatst bij de luchtmacht en vond daar al snel mijn draai. Ik ging naar Arnhem voor mijn opleiding tot specialist brandweer (brandmeester vliegtuigbrandbestrijding) en later voor OSC/AFO (airport fire officer). Eerste vliegbasis werd Gilze-Rijen en na op diversen vliegbasissen te hebben gewerkt werd Woensdrecht in 1997 de laatste vliegbasis voor mij. Deze overplaatsing betekende in 1998 ook de verhuis van Prinsenbeek naar Kapelle.  

Overstap naar VRZ
In 2000 ben ik vrijwilliger geworden bij de post Kapelle. Na 22 jaar Luchtmacht was het voor mij het moment om het vlekkenpak aan de wilgen te hangen en heb ik in 2008 de overstap gemaakt naar de Veiligheidsregio Zeeland klein. Destijds was ik medewerker preparatie Kapelle- Reimerswaal. In 2013 werd de VRZ groot een feit en kreeg ik een plaatsing als medewerker OV. In dat zelfde jaar vond er een doorontwikkeling van de organisatie plaats en kwamen er functies vrij voor clustercommandant (toen operationeel manager). Ik wilde graag de voor mij logische volgende stap maken en heb gesolliciteerd.

Dit doe ik
Sinds 1 februari 2014 ben ik dus clustercommandant van Walcheren en Schouwen-Duiveland, posten Middelburg en Schouwen-Duiveland. Daarnaast ben ik portefeuillehouder MTL (Materieel, Techniek en Logistiek), IBGS (incident bestrijding gevaarlijke stoffen), warme logistiek en hou ik me dagelijks bezig met positieve en negatieve zaken die bij het vak van clustercommandant horen. Denk hierbij aan het faciliteren van ploegleidingen, de nodige overleggen en postbezoeken, het houden van sollicitatiegesprekken, het aannemen van mensen maar ook het afscheid nemen door pensioen of overlijden. Eigenlijk zijn we 24/7 en 365 dagen bezig om de operatie brandweer zo goed mogelijk te borgen. Bereikbaar zijn is daar een groot onderdeel van, en de meeste weten ondertussen dat ik op de gekste tijden kan reageren.

MIRG
Naast de “koude” functie van clustercommandant heb ik ook “warme” functies, ik ben ook OvD-B en lid van MIRG. Dit is de Maritime Incident Response Group. Dit is een samenwerkingsverband van 4 landen en een gespecialiseerde groep van brandweermensen die zijn opgeleid, getraind en uitgerust om incidenten aan boord van schepen te bestrijden. Ons team is gehuisvest op de Olympiaweg. Leuk om te vermelden is dat ons Zeeuwse MIRG team vanuit het European Civil Protection Mechanism overal op de wereld ingezet kan worden.

Docent
Als laatste ben ik sinds een paar jaar docent aan de brandweeracademie. Daar verzorg ik nu o.a. lessen PC-log en warme logistiek. De PC-log staat voor pelotonscommandant logistiek en is bij grote incidenten de adviseur van de taakcommandant als het gaat om middelen/mensen om het Incidentbestrijding te continueren/faciliteren. Warme logistiek is de verzamelnaam van mensen en middelen die de Incidentbestrijding ondersteunen. De “koek en zopie”, maar ook b.v. de brandstofvoorziening zijn daar onderdeel van. Zonder logistiek staat alles stil, zo ook bij de incidentbestrijding. We gaan van improviseren naar faciliteren en organiseren.

Dit vind ik leuk aan werken bij VRZ
We zijn hard bezig met de toekomst van de Brandweer. Verder doorlopen we een traject voor leidinggevenden om te sleutelen aan jezelf, wat ontzettend leuk is om te doen. 
Ik ben een mensen mens en altijd met mensen bezig. Verder heb ik variatie nodig in mijn werk om gefocust te blijven en gelukkig is geen dag hetzelfde en daar hou ik van. Bijkomend voordeel van mijn functie is dat ik mijn eigen klok kan indelen. 
Het mooiste is misschien wel dat de bevlogenheid van de mensen ontzettend groot is, je ziet een mooie beroepseer en trots. Iedereen stapt met nacht en ontij enthousiast uit bed om zijn ding te gaan doen. 

Favoriete plek in Zeeland
Dat is voor mij héél Zeeland. De diversiteit is zo groot, in landschap en in mensen. Als je iets zoekt dan is het er. Een mooie, historische stad zoals Zierikzee, terrasje pikken in Goes, een wandeling langs de boulevard in Vlissingen, de kust van Schouwen. Voor mij bepalen het moment en de gedachte dit…

Gerard Teunissen Clustercommandant Walcheren