Communicatieadviseur Risico- en crisiscommunicatie

Corry Brand

Dit ben ik
Hoewel geboren in Duitsland ben ik een echt Zeeuws meisje, opgegroeid aan de Zeeuwse kust. Inmiddels woon ik al bijna 30 jaar in een van de mooiste steden van Nederland, Middelburg. 

Verder ben ik opgeleid als leerkracht basisonderwijs, maar na een jaar parttime lesgeven ben ik het toerisme in gerold. Ik heb daar van alles gedaan. Van informatiemedewerker tot teamleider marketing en communicatie. Daarna wilde ik echt wat anders doen. Vooral meer bijdragen aan de maatschappij. Zo werd ik communicatieadviseur bij de GGD.  En nu inmiddels al zo’n zeven jaar bij VRZ. Gedurende mijn communicatiejaren heb ik verschillende opleidingen gedaan op het gebied van communicatie, marketing, kwaliteitsmanagement en organisatie. 
In mijn vrije tijd lees ik graag een goed boek, ik hou van koken, wandelen, beetje rommelen in huis of tuin, op tweedehands markten staan, reizen, maar ook lekker niks doen hoort bij dit lijstje. Gewoon beetje kletsen met een wijntje op een leuk terras. Er zijn gewoon te weinig uren in een dag en te weinig weken in een jaar. In m’n vakanties ben ik meestal in Griekenland te vinden. Ik vind het heerlijk om te struinen door de natuur, mooie plaatsen bezoeken en genieten van het eilandleven. 

Dit doe ik
Ik hou me vooral bezig met communicatie over veiligheid. Hoe houden we met z’n allen Zeeland zo veilig mogelijk? En hoe kunnen de inwoners daar zelf aan bijdragen? We geven bijvoorbeeld tips en handelingen zodat ze weten wat te doen als het misgaat.  Dit noemen we risico- en crisiscommunicatie, verwoord in het communicatieprogramma Zeeland Veilig. Samen met collega’s en andere partners in Zeeland probeer ik ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk inwoners bereiken. 


Zeeland Veilig bestaat niet alleen uit een website en sociale media. We organiseren ook allerlei activiteiten die samenhangen met het stimuleren van veilig gedrag, het informeren van inwoners over risico’s en de wijze waarop mensen voorbereid kunnen zijn op een moment dat er iets misgaat. 
Elke tweede week van oktober organiseren we de Zeeuwse Week van de Veiligheid.
 Dit is een voorbeeld van een grote activiteit die we organiseren. Tijdens deze week staat veiligheid centraal. We laten dan zoveel mogelijk gezichten zien van mensen bijdragen aan veiligheid. Dat laatste doen we trouwens ook via diverse rubrieken op sociale media en onze website. Zo laten we zien hoeveel verschillende organisaties en mensen bijdragen aan een veilig Zeeland. 

Daarnaast hou ik me bezig met de voorbereiding van de crisiscommunicatie in Zeeland en het ondersteunen van alle collega’s die bij een groot incident een rol hebben in het crisiscommunicatieteam. Zo zorg ik dat ze over actuele informatie en faciliteiten beschikken. Alles voor een goede samenwerking met alle partijen die betrokken zijn bij een crisis. Denk ook aan crisiscommunicatiemiddelen die up-to-date zijn en afspraken over wie wat doet en wanneer.
Dit is super leuk om te doen. We zoeken steeds naar nog betere manieren om Zeeuwen en bezoekers goed te informeren en van adviezen te voorzien. 

Wat maakt werken bij VRZ zo leuk
Eigenlijk alles wat ik hierboven heb beschreven! Vooral de veelzijdigheid van de taken, de talloze gedreven en professionele collega’s waar we mee samenwerken, de gezamenlijke uitdaging om bij te dragen aan een veiliger Zeeland en echt iets te kunnen betekenen voor de samenleving.

Favoriete plek in Zeeland
Ik heb meerdere favoriete plekken hoor, Zeeland is geweldig! Allereerst Middelburg natuurlijk. Middelburg heeft zo’n duizend monumenten, tientallen mooie straatjes en pleinen. Daarnaast veel gezellige cafés en terrasjes om het leven te vieren. 
Ook ben ik graag op de Walcherse stranden, de oevers van de Westerschelde en met bomen omzoomde polderweggetjes als fietsgebied. Zeeland is heerlijk om te wonen, ik ga hier nooit meer weg!