Coördinator Team Collegiale Ondersteuning (TCO)

Henk Torcque

Dit doe ik
Na mijn militaire diensttijd in Zuid Libanon ben ik in 1981 vrijwilliger geworden bij brandweer Goes. Hier ben ik 16 jaar als vrijwilliger in dienst geweest, als brandweerduiker en manschap. Ook ben ik in 1985 op de ambulance gaan werken als verpleegkundige. In 2000 ben ik gestart op de meldkamer als verpleegkundig centralist en in 2013 overgestapt naar het GHOR bureau waar opleiden en oefenen en operationeel mijn werkveld is. Daarnaast ben ik nu Officier van Dienst Geneeskunde (OvDG) en Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ). In 2010 ben ik bij Team Collegiale Ondersteuning (TCO) gekomen. Vanaf het jaar 2015 ben ik TCO coördinator geworden. In dit team hebben we de afgelopen tijd veel energie gestopt.  

Dit doe ik
TCO is opgericht door collega’s en voor collega’s. Het team bestaat uit 25 mensen opgeleid door trainers die ervaringsdeskundige zijn. Onze teamleden zijn getraind en opgeleid om een gesprek aan te gaan. Mijn taak binnen het TCO is ten eerste het aanspreekpunt zijn voor de organisatie. Daarnaast zorg ik voor de randvoorwaarden zoals financiën, training en opleiding en het laten zien wat we als TCO doen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de leden hun werk goed kunnen doen. Tot nu toe is er geen alarmering die niet beantwoord is door iemand van het team. Dat doet me goed. Daarnaast organiseer ik met collega’s themadagen en bijeenkomsten voor partners. Wat we ook doen is aanwezig zijn bij landelijke overleggen. Dan hebben we het over de ontwikkelingen en ideeën. Zo kan het TCO zich verder blijven ontwikkelingen zodat collega’s mentaal en fysiek gezond blijven.

TCO is ontstaan voor brandweercollega’s die iets heftigs hebben meegemaakt tijdens een incident. Sinds dit jaar kan iedereen die bij ons een operationele (neven)functie heeft vragen naar dit team. In eerste instantie wordt een lid van TCO gevraagd om tijdens de evaluatie van een inzet aanwezig te zijn. Hier kan in overleg met de leidinggevende van het team bepaald worden welke rol er aangenomen wordt. Dit kan een observerende rol zijn, een luisterende rol of een rol als gespreksleider. Naast een teamgesprek kan er ook een 1-op-1 gesprek gehouden worden. Na een incident worden er soms vervolgafspraken gemaakt. De gesprekken zullen altijd in onderling overleg plaats vinden. Wat er besproken wordt zal nooit gedeeld worden. Wij hebben allemaal zwijgplicht. De gesprekken worden zoveel mogelijk op locatie gehouden, de TCO leden hebben toegang tot al de kazernes in de regio. Er kan ook gekozen worden voor een locatie die neutraal is als dat veiliger voelt. Stel dat een TCO lid denkt dat de ploeg of collega niet geholpen is dan kan in overleg gekozen worden voor een professionele zorgverlener.

Het verwerken van een incident is een beetje hetzelfde als met rouwverwerking. Er kunnen vele soorten emoties voorbij komen. Denk aan boosheid, verdriet, ongeloof, maar ook agressie en een vlucht in alcohol. Deze zaken worden vaak het eerste gezien door mensen uit je nabije omgeving. Daarom proberen we die ook kennis te laten maken met ons team. Het onrust gevoel bij iemand na een incident moet wel tijd krijgen om een plekje te krijgen. Soms duurt dat enkele weken. Na een week of 6 moet dit wel weg zijn of heel veel minder.

Wat vind je leuk aan werken bij VRZ?
Bijzonder is dat je heel veel verschillende zaken hebt waar je aan mag werken. De ene keer zit je bij een brand of een ongeval en de andere keer is het een pandemie of het organiseren van een training. Het is een heel breed scala aan werkzaamheden en dat maakt het erg uitdagend is. Dat is ook de reden dat ik met heel veel plezier sinds 1981 mijn werk als hulpverlener doe. En binnen TCO is het vooral de betekenis die we kunnen geven. Ik krijg energie van het er voor de collega’s zijn die door een slechte periode heen gaan.

Wat is je favoriete plek van Zeeland?
Het gebied rond de Oosterschelde, zowel het water als de natuur. Ik vaar daar graag op het water, maar zwem en duik daar ook. Het is een heel dynamisch gebied met verschillende soorten natuur en weersomstandigheden. Schitterend om daar in de buurt te mogen wonen, werken en mijn vrije tijd door te brengen.

 

.

Henk is coordinator Team Collegiale Ondersteuning