Informatiemanager CoPI

Samantha Strooband

Mijn naam is Samantha Strooband, 36 jaar. Ik woon in Clinge samen met mijn vriend en kat. In mijn vrije tijd ga ik graag uit eten en op stap met vrienden of gewoon lekker creatief bezig. Al bijna 17 jaar werk ik voor de gemeente Terneuzen als wijkcoördinator. Ik zet me in voor de leefbaarheid in (mijn) kernen en wijken. Een leuk bruggetje naar Veiligheidsregio Zeeland, want ik mag me nu in de rol als Informatiemanager CoPI ook inzetten voor de veiligheid van heel Zeeland! 

Hoe ben je in de functie terechtgekomen? 
In Terneuzen zag ik vaak een rode auto rondrijden inclusief brandweerstrepen met “informatiemanagement” op de zijkant.  Ik vroeg me daarbij vaak af wat dat betekende. Eind 2022 kwam ik de vacature “Informatiemanager” (IM) tegen. De functie die hoort bij de rode auto. De inhoud van de vacature trok direct mijn interesse, dus ik solliciteerde! Het lijkt een nieuwe baan, maar het is een uitdagende functie voor erbij. De functie is namelijk goed te combineren met mijn fulltime baan en privésituatie. Eens in de vijf weken rij ik nu zelf in een rode auto rond in Zeeuws-Vlaanderen. Door de kleur en de strepen denken mensen dat ik bij de brandweer zit of dat er iets aan de hand is. Zo’n auto valt natuurlijk op, maar deze worden dus gebruikt door de vele crisisfunctionarissen die Zeeland kent. Dit zijn de collega’s die tijdens crisis, net als ik, een rol spelen in het coördineren en het tot een goed einde brengen van een crisis samen met alle partijen die daarbij een rol spelen. Ik wist niet dat er zoveel functies binnen de Veiligheidsregio bestaan. Het is mooi om te zien hoe we samen zorgen voor een veilig Zeeland.

Als de pieper gaat...
Dan bel ik met mijn collega IM’er uit Noord die ook dienst heeft. Ik stap de auto in en mijn collega zorgt voor de eerste informatie. Het is een fijn idee dat je altijd terug kunt vallen op elkaar. Je hoeft het niet alleen te doen.
De belangrijkste taak van een informatie manager in het commando plaats incident is om tijdens een incident of crisis het gedeelde beeld te bewaken. Dit omvat het verzamelen, analyseren, organiseren en verspreiden van relevante informatie naar de juiste belanghebbenden. Dit zijn vaak de verschillende hulpdiensten, maar kunnen ook andere partijen zijn. Zodra je ter plaatse bent, dan ga je zelf aan de slag en tref je de leider van het Commando Plaats Incident (CoPI). Dit is de locatie waar vanuit een crisis gecoördineerd wordt. Hier ontmoet je ook de andere collega’s die een rol hebben tijdens een incident of crisis. Wanneer er iets aan de hand is boven Zeeuws-Vlaanderen belt de collega jou vanuit daar voor de eerste informatie. Die samenwerking is ontzettend fijn.

Dit maakt het leuk… 
Hulpverlening trekt mij enorm, maar niet in een dagelijkse functie. Daarom past informatiemanager goed bij me. Samenwerken om bij een incident snel tot een oplossing te komen en de informatie op een juiste manier weer te geven, daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Ik stap een hele nieuwe wereld binnen waar veel te leren valt. In een jaar tijd heb ik zoveel geleerd op het gebied van crisisbeheersing en veiligheid. Daarnaast heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen. Ondanks dat ik nog niet veel échte incidenten heb meegemaakt, wat natuurlijk ook goed is, ben ik nog steeds enthousiast over mijn functie. Het is ontzettend veelzijdig. 

Word jij mijn collega?
Voor Zeeuws-Vlaanderen oftewel Zuid, zoek ik een collega! Wil jij bijdrage aan de veiligheid van Zeeland en de Zeeuwen? En houd je van uitdaging en spanning? Dan is informatiemanager zeker wat voor je. Iedere 5 weken ben je 24/7 bereikbaar. Dat is natuurlijk spannend. Maar zodra die pieper gaat krijg ik in ieder geval adrenaline en sta ik meteen klaar om de crisis te bestrijden. Een informatiemanager is iemand die snel kan schakelen en werken onder druk. Je luistert, vraagt door en weet ondertussen een snel en goed beeld te schetsen van het incident. Tijdens de opleiding die je krijgt ontwikkel je dit verder. Daarnaast oefenen we vaak bij Veiligheidsregio Zeeland. Voor de inzet krijg je een vergoeding, maar vooral de maatschappelijke bijdrage is ontzettend fijn. Dat je echt iets kan doen aan een veiliger Zeeland.

Op ieder moment van de dag kan er iets gebeuren. Kennis van locatie is handig, maar als ik voor mezelf spreek, niet nodig. Als je maar weet hoe je snel een locatie kan vinden. En nogmaals, je bent niet alleen. Je werkt in een team met veel behulpzame collega’s. Zoals ik al eerder zei is de functie goed te combineren met een fulltime baan en privé wanneer je in overleg goede afspraken maakt. Dus ik zou zeggen: solliciteer! 

Samantha Informatiemanager Veiligheidsregio Zeeland