Officier van Dienst Brandweer

Arjan Dekker

Dit ben ik
Mijn naam is Arjan Dekker, 32 jaar. Ik kom uit Zaamslag, getrouwd en heb twee kindjes. Al sinds mijn 18e ben ik vrijwilliger bij de Post Zaamslag en in de periode daarna verschillende rollen bekleed binnen Brandweer Zeeland. Door de jaren heen opgeleid tot manschap, chauffeur, bevelvoerder en inmiddels Officier van Dienst Brandweer. Ook ben ik lid geweest van het Waterongevallenbestrijdingsteam in de rol van duiker en chauffeur/assistent. In 2018 ben ik mijn carrière bij de VRZ gestart als Centralist Brandweer en inmiddels werkzaam bij Operationele Voorbereiding met als werklocatie Koegors Terneuzen. Daar ben ik tevens ploegleider van de dagdienst.

Dit doe ik als Officier van Dienst Brandweer
Als OVD-B draai ik piketdiensten van een week (maandag tot maandag). In de praktische zin betekent dat dat ik mijn piketvoertuig altijd bij me heb. De hele dag lang van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat en tot diep in de nacht kan ik opgeroepen worden. Als Officier van Dienst moet je binnen een paar minuten reageren op incidenten. Daarom gaan we met het gezin altijd op pad met 2 auto’s. Mijn kinderen vinden het gelukkig niet erg om mee te rijden in een brandweervoertuig. Het is een ontzettend uitdagende en veelzijdige piketfunctie. Zeker als je hart bij de brandweer ligt. Je maakt namelijk uiteenlopende incidenten mee in een week tijd. Dit varieert van incidenten op fabrieken met gevaarlijke stoffen tot waterongevallen en brandmeldingen. Daarnaast hou je jezelf bezig met zaken die de Zeeuw vaak niet “ziet”. Vaak gaat het dan over de veiligheid van onze burger en die van onze brandweercollega’s. Dan stem je af met bijvoorbeeld de gemeente of politie.

Dit maakt werken bij VRZ leuk
Het samenwerken met de collega’s. Dit klinkt als een cliché maar waar je elkaar eerst treft in een “koude” situatie op kantoor kun je een uur later samen de meest complexe incidenten het hoofd proberen te bieden. Ik ga nooit met tegenzin naar het kantoor omdat je simpelweg van te voren niet weet wat de dag je gaat brengen. Daarnaast mag ik me bezig houden met dossiers die van belang zijn voor de veiligheid van onze inwoners. Dat maakt het verantwoordelijk en uitdagend werk.

Dit is mijn favoriete plek van Zeeland
Thuis.. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik midden in de polders van “de Reuzenhoek” woon. Vanuit mijn achtertuin zie ik s’avonds de zon ondergaan, zie ik de schepen varen over de Westerschelde en kan ik na een drukke dag echt tot rust komen in de stilte van de polders. Mits er geen tractor door “mijn achtertuin” rijdt natuurlijk..