Regionaal Militair Operationeel Adviseur

Eric Veldhuizen

Dit ben ik
Ik ben Eric, getrouwd met Marieke en heb twee studerende jongvolwassen zoons. Daarnaast hebben we een Labradoodle en 2 katten. Tel daar de aanhang van de zoons bij op en we hebben soms een vol huis in Vlissingen. In 1985 kwam ik in Zeeland terecht omdat ik begon aan de Zeevaartschool. Die stond destijds op de Boulevard met een internaat in de wijk Paauwenburg waar wij inmiddels ook alweer ruim 20 jaar wonen.

Ter zee en in de lucht
Na mijn afstuderen in het 4e jaar ben ik overgestapt naar de Koninklijke Marine. Verrassend misschien, zeker omdat ik naast het varen op fregatten ook ging vliegen. “Als ik kan navigeren op het water, waarom dan ook niet in de lucht?” Gewoon proberen! Vanaf 1993 vloog ik zodoende op de Lynx helikopter als TACCO (Tactical Coördinator) vanaf vliegveld de Kooy in Den Helder. Daar ben ik onder andere ook instructeur van de TACCO opleiding en hoofd luchtvaartopleidingen geweest.
Vanaf 2008 heb ik in Gilze Rijen gewerkt bij het Defensie Helikopter Commando (DHC). Een missie die ik nooit zal vergeten was in april 2010 
met Hr.Ms. Tromp. We hebben toen met behulp van de Lynx helikopter en mariniers een Duits schip bevrijd wat was gekaapt door Somalische piraten. Na mijn operationele jaren op de helikopter heb ik vanaf 2012 tot 2018 nog als luchtwaarnemer op het kustwachtvliegtuig gevlogen, dit vliegtuig vliegt ook regelmatig over de Zeeuwse wateren.

Slag om de Schelde
Medio 2014 ben ik commandant van de Marinekazerne in de buitenhaven van Vlissingen geworden. Lekker dichtbij huis! Dit heb ik met heel veel plezier gedaan. In mijn periode als commandant heb ik onder andere het netwerk met de veiligheidsregio opgebouwd. Veiligheidsregio Zeeland was namelijk regelmatig op de kazerne te gast voor de welbekende themadagen. Daarnaast werd de kazerne ook regelmatig als oefenlocatie door de brandweer gebruikt.
Na mijn functie als commandant ben ik in 2018 docent geworden in Breda aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Hier gaf ik les aan officieren in Krijgswetenschappen. 
Een ideale functie om Zeeland te promoten omdat er met de studenten een “battelfield tour” in het Zeeuwse op het programma stond. Dan ga je naar locaties waar in 1944 om de oevers van de Schelde is gestreden en laat je de studenten uitleggen hoe de uitdagingen van toen met moderne middelen aangepakt zouden kunnen worden. ‘De Slag om de Schelde’ was daarbij een ideale operatie omdat deze slag zich op zowel het land, in de lucht als op het water afspeelde.

Dit doe ik
Mijn huidige functie is Regionaal Militair Operationeel Adviseur (RMOA); Liaison Defensie in mooi Nederlands. Als er operationeel overleg is bij grotere incidenten (vanaf GRIP 2) dan adviseer ik over wat defensie kan leveren.
Dit doe ik niet alleen omdat er 365 dagen en 24/7 uur lang iemand piket moet lopen. Ik doe dit samen met 4 reserve officieren die mijn adviestaak over kunnen nemen. Daarnaast hebben we ook ondersteuning op bestuurlijk niveau (vanaf GRIP 3) door eveneens een reservist militair. Samen zijn wij de militaire afvaardiging binnen Veiligheidsregio Zeeland. Een mooi voorbeeld van advies is de aanpak van corona. De GGD heeft behoefte aan prikkers en administrateurs. Bij een vraag om militaire bijstand door de GGD aan defensie adviseer ik dan hoe ze dit het beste aan kunnen pakken.

Mijn werk is voor een groot deel gericht op landoptreden maar ik werk, met mijn kennis en kunde als marineman ook mee aan maritieme veiligheid. Andere taken zijn onder andere een bijdrage leveren aan multidisciplinaire planvorming en multidisciplinair opleiden trainen en oefenen (MOTO). Ook bij deze programma’s zorg ik dan voor de verbinding tussen VRZ en defensie.

Host Nation Support
Een groot project waarbij de functie van Liaison de afgelopen maanden duidelijk is gebleken is de Host Nation Support. Dit is een doorvoer operatie waar Amerikanen met veel materiaal naar de oostgrens van Europa gaan en daarvoor diverse Europese havens gebruiken.
De Amerikaanse brigades wisselen elke 9 maanden en iedere brigade neemt zijn eigen materieel mee. Nederland is vanuit NATO oogpunt bij gebruik van Nederlands grondgebied verantwoordelijk voor de bewaking en beveiliging van deze operatie en ook hier ben ik wederom de liaison tussen de civiele wereld en defensie. Daarbij zorg ik ervoor dat iedereen weet wat er gaat gebeuren. Je kunt namelijk toch wel even schrikken als er 100 helikopters over Zeeland vliegen, wat uitleg is dan wel fijn.

Dit is tof!
Ik vind vooral het praten over het werk in het algemeen, de mogelijkheden waarbij defensie kan ondersteunen en het mogen vertegenwoordigen van deze organisatie erg tof; de verbinding zijn tussen de civiele wereld (burgers) en defensie! Dit naast het mogen werken in Zeeland natuurlijk.

De Veiligheidsregio, de crisisorganisatie en de Nationale operaties voor defensie waren voor mij bij aanvang van deze functie wederom een nieuwe uitdaging.
 Je bent echter gelukkig nooit te oud om te leren.

Mijn favoriete plek van Zeeland
Dat is voor mij heel Walcheren! Een groot deel van mijn hobby’s voer ik hier uit. Zo ben ik bijvoorbeeld een fanatieke zee-zwemmer 
en zit dan ook in het bestuur van de stichting ‘Zwemmen langs Walcheren’. Daarnaast gaan we volgend jaar in augustus de Westerschelde weer overzwemmen. Ook van deze organisatie maak ik deel uit. We trainen veel voor de boulevard in Vlissingen. Wandelen met de hond over de Walcherse stranden en duinen doe ik ook graag. Naast de boulevard, de stranden en natuurgebieden vind ik Middelburg een mooie en gezellige stad. Allemaal redenen om Zeeland nooit te verlaten!