Specialist Industriële Veiligheid

Dan de Bruijn

Dit ben ik
Mijn naam is Dan en woon in Middelburg met mijn vrouw en heb 2 kinderen en drie kleinkinderen. Mijn hobby’s zijn zendamateur, Landrovers en bunkers. Ik heb een achtergrond als scheepswerktuigkundige. Na mijn tijd op zee ben ik in de industrie beland als shiftmanager en productie engineer. Daarbij was ik veiligheidskundige en verantwoordelijk voor de bedrijfsbrandweer. Toen het BRZO in 1999 werd ingevoerd heb ik die ontwikkeling meegemaakt. Dat scheelt voor mijn werk nu. Ik weet dus goed hoe het werkt.  Naast mijn werk als Specialist Industriële Veiligheid heb ik ook een piketrol als Adviseur Gevaarlijke Stoffen en ben ik vrijwilliger in het MIRG Team. Ook ben ik opgeleid voor een rol binnen het EU Civil Protection Team

Dit doe ik
Als Specialist Industriële Veiligheid ben je overal bij betrokken. Daarom vind ik dit werk het leukste dat er is. Bij de bouw of uitbreiding van een BRZO bedrijf mogen we bijvoorbeeld advies geven over de vergunning. Daarnaast beoordelen we de veiligheidsrapportages en voeren we de jaarlijkse inspecties uit, samen met onze partners als de omgevingsdienst, Arbeidsinspectie en Rijkswaterstaat. Ook het beoordelen van de bedrijfsbrandweerrapportages, het eventueel aanwijzen van een bedrijfsbrandweer en uitvoeren van controles hierop, hoort bij onze taken. Vanuit deze expertise en vanuit hetgeen we zien bij de bedrijven, verzorgen wij de input naar de interne collega’s als (multi) operationele voorbereiding en (multi) opleiden, trainen en oefenen. Men kan ook bij ons terecht als vraagbaken over onderwerpen die passen bij onze functie. Dit is zowel voor interne collega’s als externe partners zoals gemeenten, het havenbedrijf of bedrijven.

Binnen industriële veiligheid hebben we allemaal specialisaties. Ik heb  een maritieme specialisatie. Daarbij geef ik bijvoorbeeld adviezen op scheepsvaart met gevaarlijke stoffen en leg ik de link tussen de chemische bedrijven en de veiligheid op de Zeeuwse wateren. Vanuit de chemische fabrieken, maritieme veiligheid en gevaarlijke stoffen maak ik deel uit van de werkgroep “Veilige Energie Transitie”. Je moet hierbij denken aan nieuwe energiedragers die worden geproduceerd, worden verladen, worden opgeslagen en worden vervoerd; ieder met zijn eigen uitdagingen. Collega’s hebben dan weer bijvoorbeeld de specialisaties bedrijfsbrandweer,  incidentenonderzoek, havenveiligheid en adviseren op milieu. Jij als nieuwe collega zal ook op één van deze of een andere specialisatie gezet worden.

Vanuit het samenwerkingsverband met de veiligheidsregio’s Zeeland, Rotterdam-Rijnmond, Zuid Holland Zuid , Haaglanden en Hollands Midden werken we veel samen met de collega’s aldaar, delen we onze kennis en voeren we binnen de inspecteurspool ook inspecties in Rotterdam uit.

Wat ook zeker tof is, is de piketfunctie Adviseur Gevaarlijke Stoffen. Dan sta je bij een incident nóg dichter bij je vak. Zeker een aanrader, want het sluit goed aan bij deze functie!

Dit vind ik leuk aan werken bij VRZ
Het is zo ontzettend divers. Je komt bij een hoop partners en bouwt een groot netwerk op. Ik ben graag onderweg en dat gebeurt ook genoeg in deze functie. De landelijke werkgroepen vind ik dan ook een leuk onderdeel. Daar kijk ik altijd met trots op terug. Waar ik ook binnenkom, je vind altijd aansluiting en gesprekvlakken. Het mooiste is toch wel het multi-stuk. Je komt zoveel verschillende disciplines tegen. Daar krijg ik energie van.

Dit is mijn favoriete plek van Zeeland
Dat is de Oranjeplaat. Het is voor mij 10 minuten rijden met de Landrover en je hebt daar ontzettend veel vrijheid. Ik ben daar graag bezig met mijn radio. Daarnaast is er na 5 uur s middags vaak niemand. Af en toe dan ga ik daar spontaan met mijn vrouw eten. Dan koken we thuis wat lekkers en nemen we het mee.