Strategisch Beleidsadviseur GHOR

Menno Voortman

Dit ben ik
Ik ben Menno, 42 jaar jong, van origine Brabander en vader van 3 dochters. Mijn ouders waren zeer verhuislustig. We zijn door de jaren heen steeds meer richting Zeeland komen wonen. Zodoende ben ik hier sinds mijn 13e  gevestigd. 

Mijn loopbaan is begonnen als verpleegkundige en later als operatieassistent bij het ADRZ. Hier kwamen diverse projecten op mijn pad waar ik regelmatig projectleider van was. Projectmanagement en management lag mij goed en smaakte naar meer. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als zelfstandige merkte ik dat ik me graag wilde verbinden aan een organisatie en een vast team. Zo ben ik uiteindelijk bij VRZ terecht gekomen in mijn huidige functie.

Dit doe ik
Ik maak onderdeel uit van de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio). Oftewel “Gezondheidsregisseur achter de schermen bij rampen en incidenten.” Kijk vooral even dit korte filmpje (Klik hier) voor een heldere uitleg waar de GHOR van en voor is. 

In mijn werk geef ik strategisch advies aan de DPG (Directeur Publieke Gezondheid) en de Directeur Veiligheidsregio Zeeland. Ik adviseer hoe de zorg gecontinueerd kan blijven voor, tijdens en na een crisis in Zeeland. Het netwerk met de zorginstellingen en ketenpartners is van essentieel belang om goed te kunnen samenwerken op zulke momenten.  

Waar de GHOR verschilt van bijvoorbeeld de Brandweer, is dat wij geen eigen personeel en materieel hebben voor de hulpverlening. Wij zijn afhankelijk van de samenwerking met onze partners in de zorg. Een van de grootste successen tijdens de coronapandemie is dat we samen met onze partners gezorgd hebben dat de zorg in Zeeland door heeft kunnen gaan. Dit ondanks de vele grote uitdagingen. 

Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van de opvanglocaties voor Covidpatiënten, het herverdelen van schaarse persoonlijke beschermingsmiddelen in de eerste golf en het maken van onderlinge afspraken tussen de zorginstellingen over inzet van personeel. Als ‘regelaars achter de schermen’ zijn we er trots op dat we op deze wijze een stevige impact hebben kunnen maken. En hiermee de beschikbaarheid van de zorg konden continueren voor alle inwoners en bezoekers van onze mooie provincie Zeeland.  

Wat vind je het leukste aan werken binnen de VRZ
Het werken met veel verschillende mensen en onderwerpen, dat vind ik erg prettig. Het is een team met leuke collega’s en geen dag is hetzelfde. Ik krijg er echt energie van om de uitdagingen die er nog liggen op te gaan pakken en verder te ontwikkelen en te verbeteren. 

Wat is je favoriete plek van Zeeland
De rust van Natuurgebied Oranjezon in Vrouwenpolder is bij uitstek dé plek voor ons om er even tussenuit te gaan. Ik vind het een geweldig gebied met paarden, reeën en Schotse hooglanders. Je kan het zo gek niet verzinnen je ziet het daar. 

Menno Is strategisch beleidsadviseur GHOR Zeeland