Dit doe ik: Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland
Erik van Merrienboer
In "dit doe ik" vertellen medewerkers binnen Veiligheidsregio Zeeland over hun werk. Zo leer je de organisatie na elk artikel steeds een beetje beter kennen.
Wat moeten de inwoners van Zeeland echt van u weten?
Goede vraag. Inmiddels ben ik 55 jaar oud, getrouwd en heb 3 zonen. Ik ben geboren in Roosendaal, maar woon in Eindhoven. Hier ben ik van 1999 tot 2006 bestuursadviseur geweest van de burgemeester toen. In 2010 ben ik overgestapt naar de directieraad in de provincie Noord-Brabant. Vanaf 2015 werd ik toen gedeputeerde met de portefeuille Financiën, Ruimte, Wonen en Werklocaties. Daarnaast werd ik lid van de stuurgroep Vlaamse-Delta. In de stuurgroep zitten vertegenwoordigers voor projecten om besluiten en richting te geven. Mijn ervaring heeft een hoop kennis meegegeven die ik kan benutten als burgemeester van Terneuzen, maar ook als voorzitter van VRZ.
Hoe combineert u het burgemeesterschap met voorzitter zijn?
Een burgemeester is sowieso al een allround functie. Belangrijk is daarbij een goed team. Ik zit er nu 6 weken en ben ontzettend positief. Als voorzitter heb je een boegbeeld functie en als burgemeester moet je erg dienstbaar zijn. De aanpak van veiligheid is het samendoen. Je bent een voorzitter maar je doet het werk samen. Met COVID is dit geaccentueerd. Degene die primair bezig zijn met optimaal samenwerken zijn de brandweer en zorg; die vertrouwen elkaar blind. Als je dat als bestuur ook kan ben je volgens mij een goede voorzitter. De overeenkomst tussen mijn functies is daarom dat je altijd een goed team achter je moet hebben staan. Door de stapeling van functies kan het weleens knellen. Mis ik bijvoorbeeld een veiligheidsraad is het fijn als collega Harald Bergmann van Middelburg bijspringt. Het combineren is echter niet lastig. Openbare orde en veiligheid is primair van een burgemeester. Ik heb de privilege om voorzitter te zijn. Maar elke burgemeester heeft zijn rol.
Wat maakt voorzitter zijn bij VRZ zo bijzonder?
Voor de veiligheidsinzet in Zeeland zijn we super afhankelijk van vrijwilligers. Van ongelukken tot brandweerzorg. In de zomer heb je in het Zeeuwse veel risico’s in en op het water. Beroeps kunnen helaas niet overal zijn. Dus dan zijn vrijwilligers onmisbaar. Zeeland is de enige provincie die zo afhankelijk is van vrijwilligers. Dat terwijl we veel risico’s hebben en daardoor om veel specialisme vragen. Denk aan duikers, reddingsbrigades, maar ook de chemische sector. Het is daardoor een VR die zich echt goed bewust is van gevaren. Het is voor mij een voorrecht om van zo’n provincie de voorzitter te mogen zijn.
Wat is uw favoriete plek in Zeeland?
Ik ben op dit moment nog heel veel plekken aan het ontdekken. De aantrekkingskracht van het water miste ik in mijn periode in Eindhoven. Als ik in Terneuzen aan de Westerschelde sta dan proef je de schoonheid. Dan zie je wat Zeeland te bieden heeft. Het is een levend schilderij die altijd anders is. Het licht en de lucht; het is echt een belevenis.
Hoe ervaart u de genomen stap van Brabant naar Zeeland?
Ik voel me erg op men plek en welkom. Dat je zo snel opgenomen wordt in de club van burgemeesters dat is gewoon erg fijn. De hartelijkheid en spontaniteit is geweldig hier.
