Dit doet het Maritime Incident Response Group
Teamleider MIRG Luc Wassenberg over de oefening in Noorwegen
ARCTIC RHEIN; een Europese oefening op het water in Noorwegen waarbij onze Martime Incident Response Group (MIRG) ook een rol speelde. Eigenlijk zou deze oefening 3 jaar geleden al plaatsvinden, maar door omstandigheden kon deze niet plaatsvinden. Dit jaar was het eindelijk zover. Luc Wassenberg zijn rol was die van teamleider. Hij vertelt ons meer over waarom de oefening werd gehouden en wat er gebeurde:
Zou je kort over het MIRG iets willen vertellen?
MIRG staat voor Maritiem Incident Response Group. Het is in de jaren 90 ontstaan na diverse incidenten aan boord van ferry’s, waar snelle hulp van de brandweer nodig bleek om een incident niet uit de hand te laten lopen. De focus ligt op het redden en veiligstellen van mensenlevens (passagiers en crew) door te zorgen dat een brand niet verder uitbreid en het schip zo snel mogelijk naar een haven kan om mensen veilig van boord te halen. Voor verdere achtergrond zie onder meer MIRG – MARITIME INCIDENT RESPONSE GROUP
Waarom werd deze oefening gedaan?
Het Zeeuwse MIRG team heeft deelgenomen aan een oefening in Noorwegen. Er zijn diverse redenen waarom we gekozen hebben om deel te nemen aan deze oefening. De belangrijkste zijn:
- MIRG Zeeland is een gecertificeerd team binnen de Europese rampenbestrijdingspool. Hiervoor is het nodig dat we regelmatig oefenen binnen dit systeem en ervaring opdoen om zo klaar te zijn voor een echte inzet. Het is ook nodig om de paar jaar te oefenen in Europa om zo gecertificeerd te blijven.
- Grote oefeningen met helikopters, grote schepen en langdurige scenario’s zijn heel duur en bijna tot niet te organiseren voor een kleine regio als Zeeland. MIRG Zeeland is primair opgericht om op te treden op de Westerschelde en in onze Zeeuwse havens maar door in Europa mee te doen kunnen we meedoen aan dit soort grote oefeningen waarvan het leeuwendeel van de kosten door Noorwegen en de EU gedragen worden.
- Het scenario behelsde naast een maritiem deel waarbij een brand bestreden moest worden aan boord van een ferry op open zee ook een radiologisch deel waarbij gemeten moest worden op radioactiviteit. Omdat in zeeland heel veel transport over water is maar we ook een kerncentrale hebben, kunnen we leren van een dergelijk scenario
Zou je wat kunnen vertellen over het scenario?
Het scenario bestond uit een brand aan boord van een ferry met een nucleair aangedreven voorstuwing. In het scenario was het MIRG team van Zeeland al aanwezig in Noorwegen vanwege een oefening. Na het inzetten van het Noorse MIRG team is gevraagd aan het MIRG team NL om assistentie verlenen. Op dag 2 van de oefening was het scenario dat het schip toch gezonken was maar daarvoor 3 maal een uitstoot heeft gedaan in de lucht van radioactieve deeltjes die op het vasteland van Noorwegen waren neergeslagen. Het MIRG team heeft op dag 2 meegeholpen door metingen te verrichten in het veld.
Wat heb je geleerd en wat neem je mee voor Zeeland?
We hebben geleerd dat we best goed voorbereid zijn op ons werk. Leerpunt was vooral dat we de Noorse hulpverleningsdiensten van te voren nog beter op de hoogte moeten brengen van de manier waarop wij werken tijdens een incident. Tijdens het incident zelf merkten we dat daardoor kleine misverstanden ontstonden doordat je toch net iets andere georganiseerd bent.
