Samenwerking VRZ en bouwbedrijf Joziasse
Tijdens een storm het dak op
Veiligheidsregio Zeeland werkt tijdens incidenten graag samen met verschillende partners. Soms zijn er namelijk creatieve oplossingen nodig. Op 11 maart woedde er een storm over Zeeland. Hierdoor dreigden koperen dakplaten van flatgebouw Strandveste aan de Boulevard Evertsen in Vlissingen eraf te waaien en in de woonwijk achter de Boulevard terecht te komen. Dat mocht natuurlijk niet gebeuren. Maar hoe los je zoiets op tijdens een storm? Bouwbedrijf Joziasse liet een zware hoogwerker komen waardoor ze veilig het dak op konden. Johan de Visser, financieel directeur Joziasse, en Christine Reule, Communicatie adviseur CoPi tijdens dit incident, vertellen over deze samenwerking:
Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Christine: Namens communicatie zat ik in het CoPi team. Dit is Commando Plaats Incident en het team wordt ingezet als er bij de hulpdiensten behoefte is aan gezamenlijke operationele coördinatie en leiding op de plaats van het incident. In dit geval dus een (dreigend) incident door de storm. Vanuit dit team begreep ik dat er een aannemer ging komen. Dus ik denk dat Johan dat beter kan antwoorden. Toch, Johan?
Johan: We waren daar in de buurt al bezig. Een medewerker van jullie team kende ons en riep ons erbij. Zo simpel is het eigenlijk gegaan.
Hoe was de samenwerking?
Christine: Die verliep hartstikke goed! Binnen het CoPi hadden we wel een discussie of dit veilig kon.
Boven windkracht 7, mag je niet naar boven dus het hing erom. Van het KNMI kregen we te horen dat het echt hard waaide. Ik dacht, straks gaan ze naar boven en is het niet veilig. Toen kwam één van die mannen van de hoogwerker binnen en zei dat het veilig kon. De hoogwerker stopt namelijk automatisch als het niet veilig is. Ze kwamen op een gegeven moment dan ook zelf naar beneden, omdat het wat harder ging waaien. Dat was een erg prettige ervaring. Dat we daar op konden vertrouwen.
Johan: De samenwerking was inderdaad prettig. Goed gepraat en overlegd met elkaar. We deden niets zonder overleg.
Hoe zorgde jullie dat men veilig het dak op kon?
Christine: We hebben er met elkaar over gesproken. Ook met de eigenaar van de kraan waarmee de mannen van Joziasse het dak op gingen. Binnen het COPI hadden we echt behoefte aan zekerheid dat het veilig kon en binnen de regels. De wind nam gelukkig af. We wilden 0 risico hebben. Maar het was ook dubbel, want als de platen van het dak zouden waaien, waren daar ook risico’s aan verbonden.
Johan: We waren aan het bedenken hoe we erop konden komen maar daar hadden we niet direct een oplossing voor. Uiteindelijk hebben we het bedrijf gebeld waar wij vaker hoogwerkers van inhuren en die had dit apparaat dat gegarandeerd veilig is. Zoals Christine al zei stopt de machine automatisch als het echt te gevaarlijk is. Dan brengt ie je vanzelf naar beneden. Daarnaast zaten de jongens goed vast. Het moest en zou gebeuren. Als het dak eraf zou waaien was de schade ook enorm en niet te overzien. We hebben ongeveer 6 keer overlegd en toen de beslissing genomen. Je moet je gewoon overgeven aan de bak en vertrouwen hebben.
Hoe was het voor jullie (Joziasse) om tijdens zo’n storm het dak op te gaan?
Johan: Voor mij deed het niet zoveel. We gaan weleens vaker met slecht weer het dak op. Je hebt vertrouwen nodig op mens en machine. Ik loop inmiddels al 50 jaar mee in de bouw. Je komt dan heel wat tegen. Tegenwoordig is het een stuk veiliger. Vroeger keek je daar minder naar. Dan klom je zonder veiligheid het dak op. De jongens hadden er ook volledig vertrouwen in, daarnaast houden ze wel van avontuur. Ze vonden het prachtig. De chauffeur van de wagen legde het ook super uit.
Uiteindelijk gingen er 3 man het dak op. Het koper moest teruggevouwen worden. Door het koper heen hebben we latten geschroefd. Het koper lag op hout waardoor we de latten makkelijk vast konden schroeven.
Christine: Ik weet nog dat we een OK kregen dat het veilig was. Toen zag ik opeens weer iemand naar boven gaan. Ik vroeg aan de jongens: “Wie gaat er nu naar boven?”. Ze vertelden me dat, dat Johan zelf was. “De baas moet nog even alles controleren hé!”. Alles is dus gelukkig goed gekomen.
