Trein ontspoord bij Goes...Gelukkig maar een systeemtest!
Dit is waarom we een systeemtest doen
Waarom wordt een systeemtest gehouden?
In het Besluit Veiligheidsregio’s is bepaald dat het Bestuur van de veiligheidsregio zorgdraagt dat de onderdelen van de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing jaarlijks gezamenlijk een oefening houden met een fictieve ramp of crisis. De Inspectie Justitie en Veiligheid toetst binnen alle veiligheidsregio’s of de veiligheidsregio’s dit doen. Het toetsingskader van de inspectie geeft inzicht in de resultaten die in het evaluatieverslag worden verwerkt. Het doel is het toetsen van de hoofdstructuur en het observeren op teamniveau.
Naast deze verplichting biedt een systeemtest natuurlijk een uitstekende gelegenheid om binnen de VRZ te kijken wat de stand van zaken is en om eventuele leer- en verbeterpunten inzichtelijk te krijgen.
Welke partners doen hieraan mee?
In eerste instantie de partners en functionarissen die standaard lid/onderdeel zijn van een CoPI, ROT en BT: Politie, Brandweer, GHOR, Bevolkingszorg, Communicatie, Informatiemanagement, Rijkswaterstaat, Defensie. De leden van het CoPI sturen de eenheden zoals tankautospuit, ambulances en politie-eenheden. Bij het ROT maakt elk teamlid ook deel uit van een sectie of actiecentrum waar acties, vragen en besluiten voorbereid, beantwoord of uitgevoerd kunnen worden.
Politie, brandweer, ambulancedienst en een calamiteitencoördinator (CaCo) zijn ook vertegenwoordigd vanuit de gemeenschappelijke meldkamer. De burgemeester van de gemeente waar het fictieve incident plaatsvindt was al vroeg in de test betrokken. Deze neemt ook deel aan een beleidsteam (vanaf GRIP 3). Omdat het scenario een spoorincident betrof, was er dit keer ook een liaison van Prorail betrokken.
Wie bedenkt het scenario?
Een scenario is een middel om bepaalde (toets)doelen te bereiken. De doelen hebben vanzelfsprekend te maken met de normen die gesteld worden door de Inspectie van Justitie en Veiligheid. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van minimaal een GRIP 3-incident zodat alle overlegstructuren (van CoPI tot BT) gealarmeerd worden en in actie kunnen komen. Aan de hand van de doelen wordt dan een passend scenario gevonden. Dit jaar is de systeemtest samen met Cuijpers Consultancy georganiseerd en is het scenario samen met Team MOTO ontwikkeld. (De eerste opzet voor het scenario is door André Franssen aangereikt).
Wat was het scenario dit jaar?
Het incident betrof dit jaar een (fictief) treinongeval tussen een goederentrein en passagierstrein bij het Mallardviaduct op het spoor Middelburg – Goes. Twee treinen waren met elkaar in botsing gekomen ter hoogte van het Mallardviaduct. De intercity uit Middelburg ontspoorde. De goederentrein met 22 wagons vervoerde onder meer jeeps en pantservoertuigen van Defensie, de passagierstrein vervoerde ongeveer 200 passagiers, waaronder veel scholieren. Het achterste treinstel van de passagierstrein was gekanteld tijdens de ontsporing. Een groot aantal mensen in de passagierstrein raakte hierbij gewond. Met deze informatie zijn alle betrokkenen aan de slag gegaan.
Kun je eens kort aangeven wat voor voorbereidingen er nodig zijn om de oefening tot een succes te maken?
We zijn sinds juni begonnen met de voorbereidingen. Omdat er veel partijen betrokken zijn, worden er verschillende voorbereidingsoverleggen gepland waarin het scenario en het draaiboek afgestemd worden met de voorbereidingsgroep (dus niet met de deelnemers). De locatie van de COH (coördinatie- en overlegruimte) was nu gekozen vanuit praktische overwegingen. Dicht in de buurt van de fictieve incidentlocatie was geen geschikte plaats te vinden.
Wordt er door VRZ een evaluatie gehouden zoals ook na een echte GRIP?
Nee, dit wordt op een andere manier gedaan. De waarnemingen van externe observatoren worden verzameld en verwerkt in een evaluatieverslag.
Zoals eerder al is aangegeven, wordt de hoofdstructuur getoetst en vindt waarneming op multidisciplinair (team)niveau plaats. De teams die worden meegenomen bij de toetsing en de evaluatie:
- gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland inclusief de Calamiteitencoördinator / CaCo)
- het Commando Plaats Incident (CoPI)
- het Regionaal Operationeel Team (ROT)
- het Gemeentelijk of Regionaal Beleidsteam (GBT of RBT)
- de Sectie Bevolkingszorg en team Crisiscommunicatie
- Informatiemanagement
