Willem Pentury

Informatie-Coördinator Bevolkingszorg

Dit doe ik!
Bij Bevolkingszorg werken we allemaal samen in een samenwerkingsverband. Dit betekent dat, zodra zich ergens een incident voordoet, alle teams aan de slag kunnen en we gezamenlijk kunnen optrekken. Dit doen we met 230 mensen  van   de 13 Zeeuwse gemeenten, die allemaal een nevenfunctie hebben in de rampenbestrijding en crisisbeheersing (naast hun reguliere baan bij de gemeente). De taken van Bevolkingszorg hebben betrekking op:

  • Crisiscommunicatie
  • Opvang
  • Omgevingszorg
  • Evacuatie
  • Informatie over slachtoffers
  • Ondersteuning
  • NaFase.


Bevolkingszorg is bijvoorbeeld ingezet bij de kettingbotsingen op de A58 (2014), de crisisnoodopvang van vluchtelingen (2015),  grote brand in Kapelle, waar een deel van een wijk ontruimd moest worden, Covid-19 (2020), opvang vluchtelingen Oekraine (2022), Tornado in Zierikzee (2022), Waterleidingbreuk in Vlissingen (2022) en brand in het  Asielzoekerscentrum in Middelburg (2022).

Zelf heb ik een actieve rol als Informatie-Coördinator binnen het crisis Beleidsteam (BT). Binnen de crisisbeheersing wordt netcentrisch gewerkt. Dit betekent dat alle crisisteams gelijktijdig over dezelfde informatie kunnen beschikken. Die informatie wordt in het Landelijk Crisismanagement (LCMS) geplaatst. Dat is onder anderen één van mijn taken als Informatie-Coördinator. Ik heb bijvoorbeeld ook geoefend met een oefening opgezet vanuit de geneeskundige kolom, Zeeuwse Koorts. In deze oefening bekeken we wat een griepepidemie betekent voor de Zeeuwse bevolking en waar we als VRZ, op moeten anticiperen. Hoe ontwikkelt zo’n epidemie zich en wat betekent dat voor het onderwijs, de bedrijven, openbaar vervoer, onze organisatie? Welke maatregelen moeten we nemen? Is er nog voldoende eten en drinken en als dat niet zo is, hoe komen we eraan? Dat soort vragen komen aan de orde.

Hoe gaat BZ te werk?
Bij een incident komt Bevolkingszorg bij elkaar op het Regionaal Crisiscentrum (RCC) in Middelburg om van daar uit de aanpak van het incident te coördineren met de teams die in de betreffende gemeente actief zijn. Bij Bevolkingszorg hebben we bijvoorbeeld voor de omgevingszorg een team Milieu, dat bekijkt wat de effecten van een incident kunnen zijn op de bevolking of op het drinkwater. Zo’n team werkt dan bijvoorbeeld samen met het Waterschap of de RUD. Vooraf leg je contacten, bouw je een netwerk op en oefen je met elkaar. Goede voorbereiding De taak van Bevolkingszorg, mijn taak, is ervoor te zorgen dat de teams voorbereid zijn en hun werk kunnen doen tijdens een incident. Naast vakbekwaamheid is een belangrijk aspect de samenwerking met partijen als de RUD, defensie, brandweer, politie, GHOR; niet alleen regionaal, ook de landelijke ontwikkelingen houden we in de gaten. Zo hebben we bijvoorbeeld een samenwerkingsconvenant met het Nederlandse Rode Kruis afgesloten. Zij kunnen ons bijvoorbeeld helpen bij het opvangen van mensen.

Strategisch niveau
Een oefening biedt ruimte om te leren van dingen die misgaan maar ook om te benadrukken wat goed is gegaan. Als je 15 jaar geleden een Beleidsteam-oefening hield, dan gingen de vragen veel meer over operationele zaken, hoeveel hulpdiensten moeten we erheen sturen? Dat zijn vragen die eigenlijk betrekking hebben op de werkzaamheden van het Regionaal Operationeel Team (ROT). Nu gaan de vragen meer op strategisch niveau: wat voor effect heeft een incident op de langere termijn? De structuur Beeldvorming, Oordeelsvorming, Besluitvorming (BOB) zit er nu goed in. Dat vind ik mooi om te zien.

Crisisbeheersing
We maken onderdeel uit van de afdeling Crisisbeheersing en hebben een nauwe samenwerking met elkaar. We gaan vaak in gesprek met elkaar, bijvoorbeeld om het RCC op orde te hebben, over LCMS of over planvorming en vakbekwaamheid. Vanuit bureau Bevolkingszorg heb ik veel contact met de collega’s van de gemeenten, w.o. de Coördinerend Gemeente Secretaris, VRZ en samenwerkingspartners om zo goed mogelijk voorbereid te zijn bij een incident. De onderwerpen en het brede werkveld de samenwerking op verschillende terreinen en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen zijn voor mij de uitdagende elementen bij Bevolkingszorg.

Kwaliteit
Om tot een toekomstbestendige doorontwikkeling en verdere professionalisering van bevolkingszorg te komen wordt landelijk gewerkt aan een kwaliteitsniveau voor Bevolkingszorg. Het gaat dan o.a. om het ontwikkelen van landelijke kwaliteitsnormen voor Bevolkingszorg waaronder crisiscommunicatie. En om certificering van opleidingen, examens en nascholing van functionarissen Bevolkingszorg. Waarbij het ook belangrijs is om te komen tot een eenduidige beschrijving van Bevolkingszorg. 

De onderwerpen, het brede werkveld ,de samenwerking op verschillende terreinen en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen zijn voor mij de uitdagende elementen bij Bevolkingszorg en Crisisbeheersing.