Projecten studenten Avans
Vakbekwaamheid en Omgevingsveiligheid
De eerste paar maanden van dit jaar hadden we 2 groepen studenten over de vloer. De ene groep sloot zich aan bij Vakbekwaamheid en de andere bij Omgevingsveiligheid. Wij vroegen aan studenten Kas(19) en Dirk(21) wat voor projecten het waren én wat ze geleerd hebben van onze regio.
Kas over het project bij Vakbekwaamheid brandweer
Welke opleiding doe je en waarom?
Op dit moment studeer ik integrale veiligheidskunde aan Avans hogeschool Breda. In 2020 ben ik geslaagd voor de Havo. Mede door de toen geldende coronamaatregelen was het lastig om een goed beeld voor mijzelf te creëren wat betreft scholen. Veiligheid sprak me altijd al aan en mede daarom koos ik toch voor deze studie. Daarnaast is het een brede opleiding waar je vele kanten op kan.
Vertel eens wat over je project bij Vakbekwaamheid?
Vanuit de school was er een opdracht bij Veiligheidsregio Zeeland: Hoe biedt AI-mogelijkheden in het opleiden en oefenen van de brandweer? Daarbij keken we wat de VRZ nu al heeft. Op de tablet staat elk automodel helemaal beschreven van bedrading tot accu. Dit concept zouden we ook willen gebruiken voor enkele complexe gebouwen in het werkgebied van de desbetreffende post. Zo kan een brandweervrouw- of man een digitale kopie krijgen van dit gebouw. Hier zien ze dan bijvoorbeeld leidingen en bedradingen.
Een ander idee dat wij willen introduceren bij de VRZ hebben wij bij de veiligheidsregio Midden West Brabant gezien. Bij deze veiligheidsregio gebruiken ze een 3D printer waar ze bijvoorbeeld brandweerauto’s printen op schaal. Elke wagen heeft dan informatie geprint op het voertuig zoals bluscapaciteit en informatie over de post waar het voertuig vandaan komt. Doormiddel van deze 3D geprinte schaalmodellen kan de brandweer casussen nabespreken en per voertuig evalueren. In eerste instantie hadden wij het idee om 3D printen ook toe te passen om complete gebouwen op schaal uit te printen. Dit is echter niet haalbaar.
Wat is jouw beeld van onze regio voor deze opdracht en nu?
Vanuit mijn vorige project bij Veiligheidsregio Zeeland was ik vooral betrokken bij de Bevolkingszorg zijde van de VRZ. En tijdens dit project ben ik vooral de brandweer kant van de VRZ opgegaan. Aan die brandweer kant is mijn beeldvorming wel erg veranderd. Voor het project had ik vooral een beeld van de traditionele brandweer, dat de brandweer zich alleen bezighield met branden blussen en auto’s knippen. Dit beeld is voor mij nu compleet veranderd, ik heb nu ook kennis gemaakt met advies geven, voorlichting en preventie. Maar ook het stukje interne vakbekwaamheid, dus het opleiden. Wanneer bedrijven vragen om advies heb ik nu gezien hoe de VRZ dit aanpakt. Iets anders dat ik interessant vond om te ontdekken was dat verschillende functies bij de organisatie naast een kantoorbaan ook nog uren op de bluswagen zitten. Dat vond ik interessant en is zeker ook iets om in mijn gedachte te houden.
Wat heb je geleerd van veiligheid in Zeeland?
Het is een complexe provincie. Het is in de winter compleet anders dan in de zomer. In de zomer is het overvol en in de winter juist weinig. Richting de zee houdt men zich heel erg bezig met de zee. En richting de BRZO-bedrijven juist weer met gevaarlijke stoffen. Er is zoveel diversiteit per gemeente en seizoen. Bijvoorbeeld tijdens een natuurbrand in de zomer moet je met zoveel rekening houden. Denk aan toeristen en recreatie. Ook is er de samenwerking met België en alle verschillende gemeentes. Het is echt heel bijzonder en heb daar nooit bij stilgestaan.
Dirk over het project bij Omgevingsveiligheid
Welke opleiding doe je en waarom?
Ik kom uit een echte “veiligheidsfamilie”. Mijn vader is bijvoorbeeld veiligheidsadviseur bij Defensie. Mijn broer heeft daarnaast Integrale Veiligheidskunde gestudeerd. Net als ik nu doe; in het derde jaar. Vanaf de middelbare school wist ik al dat ik in de veiligheidswereld terecht wilde komen. Toen ik begon met de opleiding Integrale Veiligheidskunde waren de eerste 2 jaren digitaal vanwege het coronavirus. Een hoop bedrijfsbezoeken vielen daarmee weg. Afgelopen jaar begon ik mijn stage bij Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en kon ik eindelijk organisaties leren kennen. Dit was mijn eerste kennismaking met een VR. Na deze stage hoorde ik vanuit school over een opdracht bij VR Zeeland. Daarbij was ik benieuwd of deze regio anders was dan die in Midden- en West-Brabant.
Vertel eens wat over het project bij Omgevingsveiligheid?
De opdracht was in een notendop als volgt: Hoe vinden we een methode zodat de adviseurs van de veiligheidsregio niet alleen adviseren over veiligheid, maar ook over milieu en gezondheid, zodanig dat zij meer overtuigingskracht hebben in hun advisering? Dit om vervolgens ook de RUD en GGD meer hierin te betrekken. Daarvoor moesten wij als projectgroep op zoek naar nieuwe ideeën waar veiligheid, milieu en gezondheid samenkomen in een zogenaamde ‘meekoppelkansen’. Denk bijvoorbeeld aan groenvlakken in wegen, waardoor snelheidsbeperking wordt gecreëerd, water wordt opgenomen en geborgen en zorgen deze voor geen langere aanrijtijden voor hulpdiensten. Op de infographic vind je deze voorbeelden.
Wat is jouw beeld van onze regio voor het project en nu?
Mijn verwachting was dat Zeeland hetzelfde zou zijn qua structuur. Wat ik niet op voorhand wist was dat de beroepsbrandweer geen 24 uursdiensten hebben. De voertuigen verschillen ook per regio.
Wat heb je geleerd van veiligheid in Zeeland?
Zeeland is een hele risicovolle provincie. De Westerschelde is een drukke vaarroute waarover veel goederen vervoerd worden. Op de spoorlijn, Vlissingen - Bergen op Zoom, worden ook veel goederen getransporteerd waaronder gevaarlijke stoffen. Bovendien is er ook nog de kencentrale Borsele, het Sloegebied en bedrijven zoals DOW Chemical Terneuzen. Zoveel risico’s waar rekening mee gehouden moet worden, er is werk genoeg voor Veiligheidsregio Zeeland!
