Verhalen

Hier leest u praktijkverhalen over risico- en crisisbeheersing. Binnen deze disciplines werken alle onderdelen van de veiligheidsregio samen: brandweer, GHOR, meldkamer en politie. Zoekt u verhalen specifiek over de brandweer? Kijkt u dan hier. Verhalen specifiek over de GHOR, vindt u hier.

Bouwbedrijf Joziasse op hoogwerker

Samenwerking VRZ en bouwbedrijf Joziasse

 Tijdens de storm van 11 maart 2021 dreigde een dak van een flat eraf te waaien. Bouwbedrijf Joziasse hielp ons dit op te lossen. Zij gingen met een hoogwerker het dak op...

Lees meer
Jannetta Filius van Cleijenborch Ouderenzorg

Waarom Cleijenborch demente bewoners laat oefenen voor een brand

Doden bij branden in het verzorgingshuis. Toen de toenmalig directrice van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat dat op televisie zag, nam ze zich één ding voor: 'nooit wil ik voor een camera staan om zoiets uit te leggen'. Dit is het tweede deel van een tweeluik over de vraag: Hoe veilig zijn onze ouderen?

Lees meer
Jan Wilderom van Veiligheidsregio Zeeland

'De tassen van het bezoek lagen op de stekkerdozen'

Doden bij branden in het verzorgingshuis. Toen de toenmalig directrice van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat dat op televisie zag, nam ze zich één ding voor: 'nooit wil ik voor een camera staan om zoiets uit te leggen'. Dit is het eerste deel van een tweeluik over de vraag: Hoe veilig zijn onze ouderen?

Lees meer
ZRV bij incident

Wat betekent het nu precies om Officier van Dienst Geneeskundig te zijn?

Wat betekent het nu precies om Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) te zijn? En wist je dat je niet per se een medische achtergrond hoeft te hebben om deze rol te beoefenen? En hoe ziet het opleidingstraject er uit? We spreken met Rini Lambregts, momenteel werkzaam als OvDG, over alle ins en outs van deze prachtige en uitdagende piket functie.

Lees meer
Rudie de Regt

Wat een uniform met mensen doet

Bestemmingsplannen zijn saai, denken we. Want lijken die niet allemaal op elkaar? Milieubeleidsambtenaar Rudie de Regt vertelt een heel ander verhaal. Hij ziet geen stapel papier die nodig is om te bouwen, maar mensen. Die willen snel iets uit de grond stampen. Of hun droom neerzetten.

Lees meer
Tonia Nagtegaal

Zo zitten de scholieren straks veilig

Wie over veiligheidsmaatregelen adviseert, trekt bij bouwprojecten vaak aan het kortste eind. Te duur, te laat. Maar soms boek je succes. Zoals bij de uitbreiding van het Hoornbeeck College in Goes. Tonia Nagtegaal toetst ruimtelijke ontwikkelingen.

Lees meer
Hilco Corstanje Politie

Een brandstichting: dan blijft alles onder onze pet

'We hebben opzet kunnen uitsluiten.' Ook dat is het werk van de forensisch onderzoekers van de politie. Want stel dat een grote brand een technische oorzaak lijkt te hebben, maar later toch blijkt te zijn aangestoken. Dan sta je volgens Hilco Corstanje met 1-0 achter.

Lees meer
Rinus Corbijn

Waarom een brandoorzaak soms bijzaak is

De pieper gaat als de tweede auto wordt gealarmeerd. Brandonderzoeker Rinus Corbijn spitst de oren: is het interessant? Zijn belangstelling gaat uit naar branden met een bijzonder verloop. Bij Weststrate (in 2016) vroeg hij zich af hoe het pand zo compleet in de brand kon staan. Pas na acht uur, als het materiaal was uitgedampt en het weer daglicht is, kon het onderzoek beginnen.

Lees meer
Letty Demmers

Zo zit dat met risico's

Tweeënhalf jaar was Letty Demmers burgemeester van Vlissingen. In die tijd schoof ze regelmatig aan om mee te praten over een regionaal risicoprofiel. Haar belangrijkste taak: zorgen dat gemeentes ook betrokken zijn. Want, wat kunnen bestuurders met zo'n lijst?

Lees meer
Jan-Willem Vermeulen

Hoe je een ramp voorspelt

Stel, het is een mooie dag. Waar ga je dan heen? De boulevard. Ook Jan Willem Vermeulen komt er graag om van het uitzicht te genieten. Maar toch is Vlissingen ook de plaats die duidelijk laat zien welke risico's we lopen en waarom we ons op álles voorbereiden.

Lees meer
Ton Vrijdag

De tunnel kon zelfs eerder open

Als Ton Vrijdag, sinds 2015 projectleider van de Sloeweg en de Tractaatweg en daarvoor van de Sluiskiltunnel, terugdenkt aan zijn kinderjaren leek het altijd mooi weer te zijn. Zo vergaat het hem een jaar na de oplevering ook met de Sluiskiltunnel. 'Het was een mooi-weerproject. Ik kan me niet herinneren dat wij zware discussies hebben gevoerd.'

Lees meer
Alfred van den Berge

Je kan morgen niet opeens met 140 door de tunnel

In zijn werk is niets zo belangrijk als afspraken. Het uitbannen van risico's stopt namelijk niet als er een mooie weg of tunnel is afgeleverd, vertelt Alfred van den Berge. Hij adviseert over de aanleg van wegen, tunnels en sluizen.

Lees meer
Verhaal Chernobyl

De tragedie van Tsjernobyl

De serie ‘Chernobyl’ van film- en serieaanbieder HBO is een groot succes. Daardoor is de ramp in de kernenergiecentrale van Tsjernobyl na 33 jaar weer actueel. Wij spraken met Peter van Beek, coördinator nucleaire veiligheid bij Veiligheidsregio Zeeland, over de tragedie in Tsjernobyl, over zijn bezoek aan het rampgebied en over de vraag of zoiets bij ons ook kan gebeuren. 

Lees meer
Dennis Wassenberg Brandweer

Preventie, inspectie en advies; daar begint het mee

Wat doet een brandweerman bijvoorbeeld op een bouwplaats of in een bedrijf terwijl er geen brand is? Brandpreventie, inspectie en advies zijn voorbeelden van risicobeheersing en belangrijke taken van de brandweer. Brandpreventiemedewerker Dennis Wassenberg doet hier zijn verhaal.

Lees meer
A58 ongeval 2014 door mist

16 september 2014: mistongevallen op A58

Zeer dichte mist, grote kettingbotsingen, honderdvijftig auto's betrokken en honderden stilstaande auto's. De inzet van alle hulpdiensten bij dit ongeval is een praktijkvoorbeeld van crisisbeheersing en -organisatie. De verhalen van de betrokken medewerkers leest u hier.

Lees meer