Verhalen

Hier leest u praktijkverhalen over risico- en crisisbeheersing. Binnen deze disciplines werken alle onderdelen van de veiligheidsregio samen: brandweer, GHOR, meldkamer en politie. Zoekt u verhalen specifiek over de brandweer? Kijkt u dan hier. Verhalen specifiek over de GHOR, vindt u hier.

Dit doe ik: Patrice Troost Veiligheidsregio

Dit doe ik: Specialist Planvorming Crisismanagement

Word jij de collega van Patrice!? Als ambtenaar is hij Specialist Planvorming Crisismanagement. Als mens is hij de Zeeuws-Vlaamse dichter, een treehugger en een autodidact met eindeloze creativiteit. Patrice vertelt je over zichzelf en zijn functie (en daarmee die van jou ;) )

Lees meer
Gérard Teunissen Cluster Commandant Zeeland

Dit doe ik: Clustercommandant

Gérard is sinds 2014 clustercommandant binnen Brandweer Zeeland. Daarnaast heeft hij nog andere functies bij het MIRG en als docent. In zijn vrije tijd zit de geboren Bredanaar ook niet stil...

Lees meer
ANGIE HON Zeeland

Dit doe ik: Hoofd Ondersteuning geneeskundige zorg

Als adviseur HRM adviseert Angie onder andere de brandweer. Daarnaast heeft ze een nevenfunctie als HON, een Hoofd Ondersteuning geneeskundige zorg. Tijdens een crisis van groot belang. Lees maar eens waarom...

Lees meer
Alice Proper MTL Brandweer Zeeland

Dit doe ik: Materieel, Techniek en Logistiek

MTL Brandweer Zeeland, vrijwilliger Hulst, zwemtraining, LOTUS én EHBO'er?! Alice doet het allemaal met volle plezier. Lees maar eens!

Lees meer
Robert Maranus bij zijn voordeur

40 jaar vrijwilliger bij de brandweer

Robert Maranus is na 40 jaar gestopt als brandweer vrijwilliger. Hij is nog wel Specialist Operationele Voorbereiding. Hoe is hij ooit begonnen? Wat staat hem bij? En waarom moet ook jíj volgens hem bij de Zeeuwse brandweer?

Lees meer
Menno Is strategisch beleidsadviseur GHOR Zeeland

Dit doe ik: Strategisch Beleidsadviseur GHOR

Achter de schermen van een crisis of een ramp gebeurt een heleboel. De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio. Menno neemt je graag mee in de wereld van de GHOR.

Lees meer
Sarina is receptie medewerker Veiligheidsregio Zeeland

Dit doe ik: Receptie medewerker

De goedlachse receptie medewerker is het eerste aanspreekpunt van Veiligheidsregio Zeeland. De vragen die ze krijgt zijn zeer divers. Maar receptie bij VRZ is veel meer dan alleen de telefoon opnemen. Lees maar eens!

Lees meer
Sylvia RRT

Kom bij het Rope Rescue Team van Zeeland!

Het RRT is op zoek naar nieuwe leden. Sylvia Agema is ambulancier bij Zorgsaam en 8 jaar lid van het hechte team Rope Rescue Team. Wij vroegen haar waarom ze koos voor dit mooie, bijzondere, maar zware vrijwilligerswerk naast haar baan. "Je moet het in je hebben om mensen te willen helpen."

Lees meer
Hans Mulder

Dit doe ik: Adviseur Financiën en Medewerker Control

Het ene moment gebogen over beleidsstukken en cijfers, het andere moment op een tankautospuit naar een incident. Hans vertelt graag meer over de diversiteit van 3 functies bij de Veiligheidsregio.

Lees meer
Maaike Veiligheidsregio Zeeland

Dit doe ik: Beleidsmedewerker Bestuursondersteuning

Geen dag is hetzelfde! Maaike vertelt graag meer over haar werkzaamheden in het dynamische team van Bestuursondersteuning.

Lees meer
Semra Bal

Dit doe ik: Medewerker Facilitair

Kom je op de Segeerssingel dan ken je de goedlachse Semra. Maar weet je ook wat ze allemaal voor VRZ doet? Lees maar eens!

Lees meer
Diego_Functioneel beheerder

Dit doe ik: functioneel beheerder

Diego werkt sinds juni 2019 als functioneel beheerder bij Veiligheidsregio Zeeland. Vooral het contact met collega’s op verschillende locaties vindt hij erg leuk. Wil je weten wat deze functie verder inhoudt? Lees dan verder!

Lees meer
Jens Dekker Specialist OV

Dit doe ik: Specialist OV

Hoe divers wil je het hebben? Van officier naar projectleider naar specialist operationele voorbereiding. Vandaag lees je over onze Jens Dekker! 

Lees meer
Yolanda van Neerwijk Veiligheidsregio Zeeland

Dit doe ik: Projectondersteuner

Yolanda is nog geen jaar bij Veiligheidsregio Zeeland, maar nu al niet te missen. Lees over haar loopbaan binnen VRZ in een veelbewogen jaar. 

Lees meer
Aart van oosten Veiligheidsregio Zeeland

Dit doe ik: Specialist vakbekwaamheid

Aart die heeft niet vaak stilgezeten in zijn leven. Zijn loopbaan is dan ook divers, maar wel met een liefde voor de brandweer. Benieuwd naar wie Aart is en naar zijn carriere? 

Lees meer
Vivian Hamelink Veiligheidsregio Zeeland

Dit doe ik: Management assistent

Een managementassistent is dagen druk bezig en regelt veel! Dat vindt Vivian niet erg en doet ze met veel plezier. Benieuwd naar wat ze precies doet en wie ze is?

Lees meer
Henk van Dalfsen Specialist omgevingsveiligheid Veiligheidsregio Zeeland

Dit doe ik: Specialist omgevingsveiligheid

Henk van Dalfsen is specialist omgevingsveiligheid. Waar je ook bent zorgt Henk er samen met collega's voor dat je omgeving zo min mogelijk tot geen risico's bevat. Dat vraagt om intense samenwerking met verschillende partijen. Weten hoe hij te werk gaat? 

Lees meer
Erik van merrienboer voorzitter Zeeland Burgemeester Terneuzen

Dit doe ik: Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland

Erik van Merrienboer is voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland en burgemeester van Terneuzen sinds dit jaar. Hoe combineert hij deze 2 taken met elkaar en wat maakt voor hem Zeeland zo uniek? 

Lees meer
Bouwbedrijf Joziasse op hoogwerker

Samenwerking VRZ en bouwbedrijf Joziasse

 Tijdens de storm van 11 maart 2021 dreigde een dak van een flat eraf te waaien. Bouwbedrijf Joziasse hielp ons dit op te lossen. Zij gingen met een hoogwerker het dak op...

Lees meer
Jannetta Filius van Cleijenborch Ouderenzorg

Waarom Cleijenborch demente bewoners laat oefenen voor een brand

Doden bij branden in het verzorgingshuis. Toen de toenmalig directrice van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat dat op televisie zag, nam ze zich één ding voor: 'nooit wil ik voor een camera staan om zoiets uit te leggen'. Dit is het tweede deel van een tweeluik over de vraag: Hoe veilig zijn onze ouderen?

Lees meer
Jan Wilderom van Veiligheidsregio Zeeland

'De tassen van het bezoek lagen op de stekkerdozen'

Doden bij branden in het verzorgingshuis. Toen de toenmalig directrice van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat dat op televisie zag, nam ze zich één ding voor: 'nooit wil ik voor een camera staan om zoiets uit te leggen'. Dit is het eerste deel van een tweeluik over de vraag: Hoe veilig zijn onze ouderen?

Lees meer
ZRV bij incident

Wat betekent het nu precies om Officier van Dienst Geneeskundig te zijn?

Wat betekent het nu precies om Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) te zijn? En wist je dat je niet per se een medische achtergrond hoeft te hebben om deze rol te beoefenen? En hoe ziet het opleidingstraject er uit? We spreken met Rini Lambregts, momenteel werkzaam als OvDG, over alle ins en outs van deze prachtige en uitdagende piket functie.

Lees meer
Rudie de Regt

Wat een uniform met mensen doet

Bestemmingsplannen zijn saai, denken we. Want lijken die niet allemaal op elkaar? Milieubeleidsambtenaar Rudie de Regt vertelt een heel ander verhaal. Hij ziet geen stapel papier die nodig is om te bouwen, maar mensen. Die willen snel iets uit de grond stampen. Of hun droom neerzetten.

Lees meer
Tonia Nagtegaal

Zo zitten de scholieren straks veilig

Wie over veiligheidsmaatregelen adviseert, trekt bij bouwprojecten vaak aan het kortste eind. Te duur, te laat. Maar soms boek je succes. Zoals bij de uitbreiding van het Hoornbeeck College in Goes. Tonia Nagtegaal toetst ruimtelijke ontwikkelingen.

Lees meer
Hilco Corstanje Politie

Een brandstichting: dan blijft alles onder onze pet

'We hebben opzet kunnen uitsluiten.' Ook dat is het werk van de forensisch onderzoekers van de politie. Want stel dat een grote brand een technische oorzaak lijkt te hebben, maar later toch blijkt te zijn aangestoken. Dan sta je volgens Hilco Corstanje met 1-0 achter.

Lees meer
Rinus Corbijn

Waarom een brandoorzaak soms bijzaak is

De pieper gaat als de tweede auto wordt gealarmeerd. Brandonderzoeker Rinus Corbijn spitst de oren: is het interessant? Zijn belangstelling gaat uit naar branden met een bijzonder verloop. Bij Weststrate (in 2016) vroeg hij zich af hoe het pand zo compleet in de brand kon staan. Pas na acht uur, als het materiaal was uitgedampt en het weer daglicht is, kon het onderzoek beginnen.

Lees meer
Letty Demmers

Zo zit dat met risico's

Tweeënhalf jaar was Letty Demmers burgemeester van Vlissingen. In die tijd schoof ze regelmatig aan om mee te praten over een regionaal risicoprofiel. Haar belangrijkste taak: zorgen dat gemeentes ook betrokken zijn. Want, wat kunnen bestuurders met zo'n lijst?

Lees meer
Jan-Willem Vermeulen

Hoe je een ramp voorspelt

Stel, het is een mooie dag. Waar ga je dan heen? De boulevard. Ook Jan Willem Vermeulen komt er graag om van het uitzicht te genieten. Maar toch is Vlissingen ook de plaats die duidelijk laat zien welke risico's we lopen en waarom we ons op álles voorbereiden.

Lees meer
Ton Vrijdag

De tunnel kon zelfs eerder open

Als Ton Vrijdag, sinds 2015 projectleider van de Sloeweg en de Tractaatweg en daarvoor van de Sluiskiltunnel, terugdenkt aan zijn kinderjaren leek het altijd mooi weer te zijn. Zo vergaat het hem een jaar na de oplevering ook met de Sluiskiltunnel. 'Het was een mooi-weerproject. Ik kan me niet herinneren dat wij zware discussies hebben gevoerd.'

Lees meer
Alfred van den Berge

Je kan morgen niet opeens met 140 door de tunnel

In zijn werk is niets zo belangrijk als afspraken. Het uitbannen van risico's stopt namelijk niet als er een mooie weg of tunnel is afgeleverd, vertelt Alfred van den Berge. Hij adviseert over de aanleg van wegen, tunnels en sluizen.

Lees meer
Verhaal Chernobyl

De tragedie van Tsjernobyl

De serie ‘Chernobyl’ van film- en serieaanbieder HBO is een groot succes. Daardoor is de ramp in de kernenergiecentrale van Tsjernobyl na 33 jaar weer actueel. Wij spraken met Peter van Beek, coördinator nucleaire veiligheid bij Veiligheidsregio Zeeland, over de tragedie in Tsjernobyl, over zijn bezoek aan het rampgebied en over de vraag of zoiets bij ons ook kan gebeuren. 

Lees meer
Dennis Wassenberg Brandweer

Preventie, inspectie en advies; daar begint het mee

Wat doet een brandweerman bijvoorbeeld op een bouwplaats of in een bedrijf terwijl er geen brand is? Brandpreventie, inspectie en advies zijn voorbeelden van risicobeheersing en belangrijke taken van de brandweer. Brandpreventiemedewerker Dennis Wassenberg doet hier zijn verhaal.

Lees meer
A58 ongeval 2014 door mist

16 september 2014: mistongevallen op A58

Zeer dichte mist, grote kettingbotsingen, honderdvijftig auto's betrokken en honderden stilstaande auto's. De inzet van alle hulpdiensten bij dit ongeval is een praktijkvoorbeeld van crisisbeheersing en -organisatie. De verhalen van de betrokken medewerkers leest u hier.

Lees meer