
Projecten studenten Avans
De eerste paar maanden van dit jaar hadden we een 2 groepen studenten over de vloer. De ene groep sloot zich aan bij vakbekwaamheid en de andere bij omgevingsveiligheid. Wij vroegen aan studenten Kas(19) en aan Dirk(21) wat voor projecten het waren én wat ze geleerd hebben van onze regio.

Dit doe ik: Medewerker vakbekwaamheid bevolkingszorg
Alleen al voor Bevolkingszorg moeten 230 functionarissen van met name de dertien Zeeuwse gemeenten worden opgeleid en getraind. Aan mij de uitdaging als medewerker vakbekwaamheid om deze functionarissen vakbekwaam te maken en te houden in hun functie.

Dit doe ik: Coördinator Bevolkingszorg
Bij Bevolkingszorg werken we allemaal samen in een samenwerkingsverband. Dit betekent dat, zodra zich ergens een incident voordoet, alle teams aan de slag kunnen en we gezamenlijk kunnen optrekken. Dit doen we met 230 mensen van de 13 Zeeuwse gemeenten. Wij zoeken nog een Specialist Bevolkingszorg!

Trein ontspoord bij Goes...Gelukkig maar een systeemtest!
Elk jaar moet een Veiligheidsregio een systeemtest organiseren door middel van het naspelen van een incident. Het doel van een systeemtest is het testen van de hoofdstructuur van de crisisorganisatie. Het incident betrof dit jaar een (fictief) treinongeval tussen een goederentrein en passagierstrein bij het Mallardviaduct op het spoor Middelburg – Goes. Twee treinen waren met elkaar in botsing gekomen. Frank en Diny vertellen over het waarom en hoe.

Dit doe ik: Officier van Dienst Geneeskundig (OVD-G)
VACATURE: "Je bent de vooruitgeschoven pion van de geneeskundige keten tijdens een (groot) incident. Waar kan behoefte aan zijn als het gaat om medische zorg? Welke discipline? Meer of minder ambulances?" - Lijkt het je wat om deze uitdagende beslissingen te nemen? We zoeken nog Officieren van Dienst Geneeskunde!

Dit doe ik: Beleidsmedewerker Bestuursondersteuning
Mijn rol is vooral gericht op het bewaken van bestuurlijke processen en zorgen dat de besluitvorming goed loopt; van managementteam tot het algemeen bestuur. Ik kijk naar de kwaliteit van de besluitvormingsvoorstellen en toets of de juiste mensen betrokken zijn bij het opstellen hiervan. Heeft het stuk de juiste weg bewandeld?

Dit doe ik: Specialist Crisisbeheersing
Naast het beheer van het Regionaal Crisiscentrum (RCC) en het Landelijke Crisismanagementsysteem (LCMS) houd ik me binnen team crisisbeheersing bezig met operationele voorbereiding op grootschalige evenementen in Zeeland. Van risicoanalyse tot preparatie, het briefen van informatiemanagers en het vervullen van de rol als tussenpersoon van hulpdiensten en evenementenorganisatie.

Internationale vrouwendag: Marlou van Zunderen
Op internationale vrouwendag zetten we graag één van onze vrouwelijke toppers in de spotlight. Dit jaar kozen we voor de pas 25 jarige Marlou van Zunderen. Ondernemer in Domburg en binnenkort bevelvoerder! Lees haar verhaal

Dit doe ik: Communicatieadviseur Risico- en Crisiscommunicatie
Hoe houden we met z’n allen Zeeland zo veilig mogelijk? En hoe kunnen de inwoners daar zelf aan bijdragen? Dat is iets waar Corry zich mee bezig houdt binnen VRZ. Zij is onze communicatieadviseur risico- en crisiscommunicatie. Benieuwd wat ze doet?

Dit doe ik: Teamleider Operationele voorbereiding
Als Teamleider Operationele Voorbereiding sta je midden in het speelveld van brandweer Zeeland. Remco Duerink is bij ons Teamleider OV. Hij zorgt ervoor dat de brandweerzorg binnen onze provincie optimaal is. Hoe? Dat vertelt hij ons graag!

Dit doe ik: HRM Adviseur
VACATURE! Ken jij een collega voor Thomas? Hij vertelt over zijn werk binnen team HRM en hoe hij gaat samenwerken met de nieuwe collega Strategisch HRM Adviseur!

Dit doe ik: Regionaal Militair Operationeel Adviseur
Defensie in Zeeland? Bij grotere incidenten (GRIP 2) kan dat nodig zijn. Eric adviseert Veiligheidsregio Zeeland wat defensie dan kan leveren. Maar hij heeft nog zo veel meer gedaan. Zoals anti-piraterij missies tijdens zijn werk als Defensie Helikopter Commando! Ontmoet onze Regionaal Militair Operationeel Adviseur.
Sinkhole Middelburg
Op 29 november (2021) ontstond er een sinkhole in het centrum van Middelburg. Een incident die je niet kan verzinnen. Een incident die vroeg om snel denken, schakelen en een goede samenwerking. Wij spraken met de eerste bevelvoerder en ambulancechauffeur te plaatse.

Dit doe ik: Officier van Dienst Geneeskundig
Bij een incident met veel hulpverleners is structuur in de chaos nodig. Daarvoor is de Officier van Dienst-Geneeskundig. Dennis zorgt er in deze rol onder andere voor dat alle gezondheidsadviezen in alle hectiek worden toegepast. Dat vraagt natuurlijk wat!

Dit doen wij: Beheerders Verbindingen MTL
Contact houden tijdens een crisis of incident is zeer belangrijk. Daarvoor worden onder andere 1400 portofoons altijd up-to-date gehouden. Wie daarvoor zorgen? Het MTL Verbindingen duo Frans Smit en Edo Gideonse! Dit is wat zij doen...

Dit doe ik: Specialist Planvorming Crisismanagement
Als ambtenaar was hij Specialist Planvorming Crisismanagement. Als mens is hij de Zeeuws-Vlaamse dichter, een treehugger en een autodidact met eindeloze creativiteit. Patrice vertelt je over zichzelf en zijn functie (en daarmee die van jou ;) )

Dit doe ik: Clustercommandant
Gérard is sinds 2014 clustercommandant binnen Brandweer Zeeland. Daarnaast heeft hij nog andere functies bij het MIRG en als docent. In zijn vrije tijd zit de geboren Bredanaar ook niet stil...

Dit doe ik: Hoofd Ondersteuning geneeskundige zorg
Als adviseur HRM adviseert Angie onder andere de brandweer. Daarnaast heeft ze een nevenfunctie als HON, een Hoofd Ondersteuning geneeskundige zorg. Tijdens een crisis van groot belang. Lees maar eens waarom...

Dit doe ik: Materieel, Techniek en Logistiek
MTL Brandweer Zeeland, vrijwilliger Hulst, zwemtraining, LOTUS én EHBO'er?! Alice doet het allemaal met volle plezier. Lees maar eens!
40 jaar vrijwilliger bij de brandweer
Robert Maranus is na 40 jaar gestopt als brandweer vrijwilliger. Hij is nog wel Specialist Operationele Voorbereiding. Hoe is hij ooit begonnen? Wat staat hem bij? En waarom moet ook jíj volgens hem bij de Zeeuwse brandweer?

Dit doe ik: Strategisch Beleidsadviseur GHOR
Achter de schermen van een crisis of een ramp gebeurt een heleboel. De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio. Menno neemt je graag mee in de wereld van de GHOR.

Dit doe ik: Receptie medewerker
De goedlachse receptie medewerker is het eerste aanspreekpunt van Veiligheidsregio Zeeland. De vragen die ze krijgt zijn zeer divers. Maar receptie bij VRZ is veel meer dan alleen de telefoon opnemen. Lees maar eens!

Kom bij het Rope Rescue Team van Zeeland!
Het RRT is op zoek naar nieuwe leden. Sylvia Agema is ambulancier bij Zorgsaam en 8 jaar lid van het hechte team Rope Rescue Team. Wij vroegen haar waarom ze koos voor dit mooie, bijzondere, maar zware vrijwilligerswerk naast haar baan. "Je moet het in je hebben om mensen te willen helpen."

Dit doe ik: Adviseur Financiën
Het ene moment gebogen over beleidsstukken en cijfers, het andere moment op een tankautospuit naar een incident. Hans vertelt graag meer over de diversiteit van 3 functies bij de Veiligheidsregio.

Dit doe ik: Beleidsmedewerker Bestuursondersteuning
Geen dag is hetzelfde! Maaike vertelt graag meer over haar werkzaamheden in het dynamische team van Bestuursondersteuning.

Dit doe ik: Medewerker Facilitair
Kom je op de Segeerssingel dan ken je de goedlachse Semra. Maar weet je ook wat ze allemaal voor VRZ doet? Lees maar eens!

Dit doe ik: functioneel beheerder
Diego werkt sinds juni 2019 als functioneel beheerder bij Veiligheidsregio Zeeland. Vooral het contact met collega’s op verschillende locaties vindt hij erg leuk. Wil je weten wat deze functie verder inhoudt? Lees dan verder!

Dit doe ik: Specialist OV
Hoe divers wil je het hebben? Van officier naar projectleider naar specialist operationele voorbereiding. Vandaag lees je over onze Jens Dekker!

Dit doe ik: Projectondersteuner
Yolanda is nog geen jaar bij Veiligheidsregio Zeeland, maar nu al niet te missen. Lees over haar loopbaan binnen VRZ in een veelbewogen jaar.

Dit doe ik: Specialist vakbekwaamheid
Aart die heeft niet vaak stilgezeten in zijn leven. Zijn loopbaan is dan ook divers, maar wel met een liefde voor de brandweer. Benieuwd naar wie Aart is en naar zijn carriere?

Dit doe ik: Management assistent
Een managementassistent is dagen druk bezig en regelt veel! Dat vindt Vivian niet erg en doet ze met veel plezier. Benieuwd naar wat ze precies doet en wie ze is?

Dit doe ik: Specialist omgevingsveiligheid
Henk van Dalfsen is specialist omgevingsveiligheid. Waar je ook bent zorgt Henk er samen met collega's voor dat je omgeving zo min mogelijk tot geen risico's bevat. Dat vraagt om intense samenwerking met verschillende partijen. Weten hoe hij te werk gaat?

Dit doe ik: Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland
Erik van Merrienboer is voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland en burgemeester van Terneuzen sinds dit jaar. Hoe combineert hij deze 2 taken met elkaar en wat maakt voor hem Zeeland zo uniek?

Samenwerking VRZ en bouwbedrijf Joziasse
Tijdens de storm van 11 maart 2021 dreigde een dak van een flat eraf te waaien. Bouwbedrijf Joziasse hielp ons dit op te lossen. Zij gingen met een hoogwerker het dak op...

Waarom Cleijenborch demente bewoners laat oefenen voor een brand
Doden bij branden in het verzorgingshuis. Toen de toenmalig directrice van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat dat op televisie zag, nam ze zich één ding voor: 'nooit wil ik voor een camera staan om zoiets uit te leggen'. Dit is het tweede deel van een tweeluik over de vraag: Hoe veilig zijn onze ouderen?

'De tassen van het bezoek lagen op de stekkerdozen'
Doden bij branden in het verzorgingshuis. Toen de toenmalig directrice van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat dat op televisie zag, nam ze zich één ding voor: 'nooit wil ik voor een camera staan om zoiets uit te leggen'. Dit is het eerste deel van een tweeluik over de vraag: Hoe veilig zijn onze ouderen?

Wat betekent het nu precies om Officier van Dienst Geneeskundig te zijn?
Wat betekent het nu precies om Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) te zijn? En wist je dat je niet per se een medische achtergrond hoeft te hebben om deze rol te beoefenen? En hoe ziet het opleidingstraject er uit? We spreken met Rini Lambregts, momenteel werkzaam als OvDG, over alle ins en outs van deze prachtige en uitdagende piket functie.

Wat een uniform met mensen doet
Bestemmingsplannen zijn saai, denken we. Want lijken die niet allemaal op elkaar? Milieubeleidsambtenaar Rudie de Regt vertelt een heel ander verhaal. Hij ziet geen stapel papier die nodig is om te bouwen, maar mensen. Die willen snel iets uit de grond stampen. Of hun droom neerzetten.

Zo zitten de scholieren straks veilig
Wie over veiligheidsmaatregelen adviseert, trekt bij bouwprojecten vaak aan het kortste eind. Te duur, te laat. Maar soms boek je succes. Zoals bij de uitbreiding van het Hoornbeeck College in Goes. Tonia Nagtegaal toetst ruimtelijke ontwikkelingen.

Een brandstichting: dan blijft alles onder onze pet
'We hebben opzet kunnen uitsluiten.' Ook dat is het werk van de forensisch onderzoekers van de politie. Want stel dat een grote brand een technische oorzaak lijkt te hebben, maar later toch blijkt te zijn aangestoken. Dan sta je volgens Hilco Corstanje met 1-0 achter.

Waarom een brandoorzaak soms bijzaak is
De pieper gaat als de tweede auto wordt gealarmeerd. Brandonderzoeker Rinus Corbijn spitst de oren: is het interessant? Zijn belangstelling gaat uit naar branden met een bijzonder verloop. Bij Weststrate (in 2016) vroeg hij zich af hoe het pand zo compleet in de brand kon staan. Pas na acht uur, als het materiaal was uitgedampt en het weer daglicht is, kon het onderzoek beginnen.

Zo zit dat met risico's
Tweeënhalf jaar was Letty Demmers burgemeester van Vlissingen. In die tijd schoof ze regelmatig aan om mee te praten over een regionaal risicoprofiel. Haar belangrijkste taak: zorgen dat gemeentes ook betrokken zijn. Want, wat kunnen bestuurders met zo'n lijst?

Hoe je een ramp voorspelt
Stel, het is een mooie dag. Waar ga je dan heen? De boulevard. Ook Jan Willem Vermeulen komt er graag om van het uitzicht te genieten. Maar toch is Vlissingen ook de plaats die duidelijk laat zien welke risico's we lopen en waarom we ons op álles voorbereiden.

De tunnel kon zelfs eerder open
Als Ton Vrijdag, sinds 2015 projectleider van de Sloeweg en de Tractaatweg en daarvoor van de Sluiskiltunnel, terugdenkt aan zijn kinderjaren leek het altijd mooi weer te zijn. Zo vergaat het hem een jaar na de oplevering ook met de Sluiskiltunnel. 'Het was een mooi-weerproject. Ik kan me niet herinneren dat wij zware discussies hebben gevoerd.'

Je kan morgen niet opeens met 140 door de tunnel
In zijn werk is niets zo belangrijk als afspraken. Het uitbannen van risico's stopt namelijk niet als er een mooie weg of tunnel is afgeleverd, vertelt Alfred van den Berge. Hij adviseert over de aanleg van wegen, tunnels en sluizen.

De tragedie van Tsjernobyl
De serie ‘Chernobyl’ van film- en serieaanbieder HBO is een groot succes. Daardoor is de ramp in de kernenergiecentrale van Tsjernobyl na 33 jaar weer actueel. Wij spraken met Peter van Beek, coördinator nucleaire veiligheid bij Veiligheidsregio Zeeland, over de tragedie in Tsjernobyl, over zijn bezoek aan het rampgebied en over de vraag of zoiets bij ons ook kan gebeuren.

Preventie, inspectie en advies; daar begint het mee
Wat doet een brandweerman bijvoorbeeld op een bouwplaats of in een bedrijf terwijl er geen brand is? Brandpreventie, inspectie en advies zijn voorbeelden van risicobeheersing en belangrijke taken van de brandweer. Brandpreventiemedewerker Dennis Wassenberg doet hier zijn verhaal.

16 september 2014: mistongevallen op A58
Zeer dichte mist, grote kettingbotsingen, honderdvijftig auto's betrokken en honderden stilstaande auto's. De inzet van alle hulpdiensten bij dit ongeval is een praktijkvoorbeeld van crisisbeheersing en -organisatie. De verhalen van de betrokken medewerkers leest u hier.